Το αλκοόλ βάζει τον εγκέφαλο σε «λειτουργία πείνας»

Μια ανακάλυψη που μπορεί να εξηγήσει γιατί η υπερκατανάλωση αλκοόλ συχνά οδηγεί σε υπερφαγία, έκαναν πρόσφατα Βρετανοί  επιστήμονες κατά τη διάρκεια πειραμάτων σε ποντίκια. Το αλκοόλ αύξησε το αίσθημα της πείνας, ενεργοποιώντας τα σήματα του εγκεφάλου που λένε στο σώμα να καταναλώσει περισσότερο φαγητό.

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Το αλκοόλ είναι η δεύτερη  πιο θερμιδογόνος θρεπτική ουσία μετά από το λίπος, οπότε γιατί  νοιώθουμε λιγούρες και έχουμε την τάση να θέλουμε να τσιμπολογάμε όταν πίνουμε αλκοόλ;  Μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο έβαλε στόχο να απαντήσει σε αυτό το παράδοξο χρησιμοποιώντας πειράματα σε ποντίκια. 

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι μια πρωτεΐνη, το νευροπεπτίδιο Αgouti που παράγεται στον εγκέφαλο από τον νευρώνα AGRP, ενεργοποιείται όταν το σώμα μας έχει ανάγκη από θερμίδες στέλνοντας σήματα ότι πεινάμε. Οι Βρετανοί ερευνητές επικεντρώθηκαν σε αυτά τα AGRP κύτταρα για την παρούσα μελέτη. Για να επιβεβαιώσουν  ότι τα ποντίκια θα έτρωγαν περισσότερο μετά την κατανάλωση αλκοόλ, όπως κάνουν οι άνθρωποι, η ομάδα έκανε ενέσεις αλκοόλ απευθείας στα κοιλιά των ποντικών μία φορά την ημέρα, επί  τρεις ημέρες, δημιουργώντας συνθήκες  τριήμερου «αλκοολούχου Σαββατοκύριακου." Κάθε ένεση συσχετιζόταν με ανθρώπινη  κατανάλωση 1-2 φιαλών κρασί ή έξι έως οκτώ ποτήρια μπύρας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια (αρσενικά και θηλυκά) έτρωγαν πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της τριήμερης «κραιπάλης» από ό,τι τα νηφάλια ποντίκια. Παρατήρησαν μάλιστα ότι αυτό συνέβαινε ειδικά τη δεύτερη ημέρα. Κρατούσαν τους ποντικούς χωριστά για την αποφυγή τυχόν κοινωνικών παραγόντων που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην υπερκατανάλωση τροφής.

Για τη δεύτερη φάση της μελέτης, οι εγκέφαλοι των ποντικιών τεμαχίστηκαν σε λεπτές φέτες σε τμήματα και το ασβέστιο στους νευρώνες AGRP χρωματίστηκε με πράσινο χρώμα  στο μικροσκόπιο για να αποδειχθεί η δραστηριότητα των κυττάρων. Οι φέτες εμποτίστηκαν  με διαφορετικές συγκεντρώσεις αλκοόλης. Μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ επηρέαζαν αυξητικά τα επίπεδα του ασβεστίου, και ανιχνεύθηκε μια μεγάλη ώθηση στα νευρικά κύτταρα.

Αλλά αυτά τα αποτελέσματα ήταν μόνο προσωρινά. Μόλις η επήρεια  του αλκοόλ ελαττώθηκε, η όρεξη των ποντικών επανήλθε στο φυσιολογικό. Επίσης, όταν οι νευρώνες AGRP απενεργοποιήθηκαν πριν από τις ενέσεις αλκοόλ, τα ποντίκια δεν έφαγαν υπερβολικές ποσότητες, κάτι που επίσης υποστηρίζει τη θεωρία των ερευνητών. 

Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της υπερκατανάλωσης τροφής ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα εδώ και καιρό και τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι , εκτός από την έλλειψη αυτο-ελέγχου και τις άλλες κοινωνικές πιέσεις , υπάρχουν και βιολογικές αιτίες που σχετίζονται με την κατανάλωση. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications .

Όροι: 
Κατηγοριες: