Σχετικα Αφιερωματα

Το υποκατάστατο του αυγού που θα αγαπήσουν οι vegans

Είναι ιδανικό για μαρέγκες, αμυγδαλωτά, κέικ, μπισκότα, ακόμα για μαγιονέζα και κάνει τους χορτοφάγους να ξεχάσουν το αυγό μια για πάντα. Τι είναι αυτό; Το ζουμί από τα ρεβίθια.  

 

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018

Εάν είστε vegan ή έχετε δοκιμάσει ποτέ μαγειρέψετε και ειδικά να ψήσετε κάτι χωρίς αυγά, τότε σίγουρα ξέρετε ότι όλη η διαδικασία είναι μια πρόκληση. Δεν είναι τόσο η γεύση, όσο η ιδιότητες του αυγού, το οποίο δρα ως συνδετικός κρίκος των υλικών και συμβάλει στην επιτυχία του φαγητού μας. 

Πλέον η απουσία του αυγού δεν πρόκειται να σας στοιχήσει, αφού το ρεβίθι έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να αντικαταστήσει το αυγό σε όλες του τις χρήσεις. 

Τι είναι, όμως, αυτό το μαγικό συστατικό που δρα ως συνδετικό μέσο τόσες πολλές συνταγές χρειάζονται; Στα αγγλικά λέγεται aquafaba. Για την ακρίβεια δεν είναι ο ίδιος ο καρπός, αλλά το νερό που μένει μετά τον βρασμό του. 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το νερό που βρίσκεται μέσα στις κονσέρβες ρεβιθιών, ωστόσο, είναι καλύτερα να φτιάξουμε το δικό μας, για να αποφύγουμε περιττά συστατικά και συντηρητικά. 

Απλώς βράζουμε τα ρεβίθια και τα σουρώνουμε. Δεν βάζουμε πάρα πολύ νερό για να μην βγει το υγρό μας πολύ αραιό. Τον καρπό τον αποθηκεύουμε σε γυάλινο ταπεράκι στο ψυγείο και τον χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε χούμους ή σαλάτες. 

Η συνεκτικότητα του υγρού μοιάζει με ασπράδι αυγού και μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και τη  μαρέγκα ή χρησιμοποιηθεί ακόμα και στη συνταγή των brownies. 

Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και άλλα υγρά από όσπρια, όπως για παράδειγμα από φασόλια, ωστόσο, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που υπάρχει στα ρεβίθια, λειτουργεί καλύτερα στις συνταγές. 

Οι μπάρμαν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο τρικ για να δημιουργήσουν διάφορα κοκτέιλ, ενώ είναι δεδομένο ότι οι vegans μπορούν πλέον να κάνουν μαρέγκες, αμυγδαλωτά, φοντάν, κέικ, μπισκότα ακόμα και μια νόστιμη μαγιονέζα. Όσο το χτυπάτε, τόσο πιο σφιχτό γίνεται.

Και αν αναρωτιέστε αν τα φαγητά σας θα μυρίζουν σαν ρεβίθια, η απάντηση είναι όχι και μάλιστα κατηγορηματικά. 

Απλά να θυμάστε ότι: 

  • 1 κουταλιά της σούπας από το υγρό = 1 κρόκος 
  • 2 κουταλιές της σούπας από το υγρό = 1 ασπράδι
  • 3 κουταλιές της σούπας από το υγρό = 1 ολόκληρο αυγό
Όροι: 
Κατηγοριες: