Σόγια: Υγιεινή ή ανθυγιεινή τροφή;

Ένα από τα τρόφιμα για τα οποία επικρατεί μια μεγάλη διαφωνία αναφορικά με το κατά πόσο είναι υγιές είναι η σόγια. Πολλοί λένε πως η σόγια είναι μια υγιής τροφή. Άλλοι πως δεν είναι έτσι ακριβώς. Ποιοι έχουν δίκιο;

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

Οι υποστηρικτές της σόγια λένε πως αποτελεί μια από τις πιο κλασσικές τροφές της ιαπωνικής κουζίνας, η οποία με την σειρά της φημίζεται για το πόσο υγιής είναι. Πράγματα, οι Ιάπωνες είναι από τους πιο υγιείς ανθρώπους του κόσμου και είναι αλήθεια πως εδώ και αιώνες η σόγια αποτελεί μια από τις βασικές τροφές τους. 

Ωστόσο όταν συζητάμε για το κατά πόσο μια τροφή είναι υγιής ή όχι πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι τα δεδομένα αλλάζουν ανάλογα με το κατά πόσο μια τροφή είναι επεξεργασμένη ή όχι και πόσο.

Η σόγια λοιπόν, στην παραδοσιακή ιαπωνική της μορφή, έχει υποστεί ζύμωση, που έχει αλλάξει την δομή των πρωτεϊνών της και συνεπώς έχει διασπάσει τους υδατάνθρακες που εμπεριέχει. Συν τοις άλλοις, στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως καρύκευμα, που σημαίνει πως η ποσότητά της στα φαγητά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Αντίθετα, στον δυτικό κόσμο η κατανάλωση της σόγιας γίνεται με πολύ διαφορετικό τρόπο και υπό αυτή την έννοια η συζήτηση για διάφορα εναλλακτικά τρόφιμα που αποτελούνται από αυτήν όπως το γάλα σόγιας ξεκινάει από την αρχή.

Χάρη στην επιδοτούμενη παραγωγή, η σόγια αποτελεί ένα φθηνό και συμπληρωματικό υλικό και την συναντάμε σε πάρα πολλά πράγματα που τρώμε. Για την ακρίβεια, αν κάποιος επιλέξει να βγει και να φάει κάπου έξω ή αν παραγγείλει κάτι στο σπίτι, το πιθανότερο είναι πως ότι φάει θα εμπεριέχει και σόγια.

Συγκεκριμένα, η σόγια βρίσκεται στο 60% όλων των συσκευασμένων τροφίμων και αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες για την τροφική δυσανεξία καθώς για την πρόκληση αλλεργιών από τα τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει διότι η επεξεργασία που της γίνεται της αλλάζει εντελώς τα χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά που έχει στην Ιαπωνία.

Γενικότερα, υπάρχουν διάφορα ζητήματα με την σόγια. Οι τροποποιημένοι οργανισμοί δίνουν και παίρνουν πάνω της ενώ επίσης περιέχει φυτοοιστρογόνα και χημικές ουσίες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με αναπαραγωγικά και ορμονικά θέματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. 

Άλλο η σόγια της Ιαπωνίας λοιπόν και άλλο η σόγια του δυτικού κόσμου. Όσοι ζούμε στον δυτικό κόσμο καλό είναι να την καταναλώνουμε με μέτρο. Διότι είναι μάλλον μύθος πως αποτελεί ένα υγιές τρόφιμο.

Φωτογραφία από τον χρήστη Polina Tankilevitch στο Pexels

Όροι: 
Κατηγοριες: