Φαγόπυρο, άλλο ένα δώρο της φύσης

Ένα θησαυροφυλάκιο θρεπτικών συστατικών, το φαγόπυρο είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο και μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση για το ρύζι, να γίνει αλεύρι ή χυλός. Όντας χωρίς γλουτένη, αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και της βρώμης. Το εκπληκτικό θρεπτικό προφίλ του, παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία, καταπολεμώντας διάφορες ασθένειες.

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαυροσίταρο είναι ένας μικρός καφέ και τριγωνικός καρπός ενός χαμηλού αυτοφυούς στην Ασία θάμνου που συγγενεύει με το ραβέντι και ανήκει στην οικογένεια των Polygonaceae. Στην ουσία πρόκειται για ένα σπόρο που αναφέρεται ως ψευδο-δημητριακό που καταναλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως οι κόκκοι δημητριακών αλλά δεν αναπτύσσεται στα χορτάρια. Άλλα κοινά ψευδο-δημητριακά είναι η κινόα και ο αμάρανθος. Από την νοτιοανατολική Ασία εξαπλώθηκε σταδιακά σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο τα τελευταία 8000 χρόνια. Από τον 10ο έως τον 13ο αιώνα, καλλιεργήθηκε ευρέως στην Κίνα. Από εκεί, εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και τη Ρωσία τον 14ο και 15ο αιώνα και έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους Ολλανδούς κατά τον 17ο αιώνα. Παράγεται ευρέως στη Ρωσία και την Πολωνία, όπου παίζει σημαντικό ρόλο στις παραδοσιακές κουζίνες.

Το φαγόπυρο έχει μια συμπυκνωμένη διατροφική αξία: 30 γρ. παρέχουν 3 γρ. ινών και 4 γρ. πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε πλήθος ορυκτών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε πολλά ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και ο χαλκός. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Β6, παντοθενικού οξέως, νιασίνης, φολικού, θειαμίνης και χολίνης. Οι ίνες που περιέχει είναι ανθεκτικές, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα μετά από τα γεύματα, να βοηθά στην απώλεια βάρους και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Το φαγόπυρο έχει πολλά νέα στοιχεία που έχουν φαρμακευτική δράση (nutraceuticals) όπως η ρουτίνη, η κερσετίνη και άλλα βιοφλαβονοειδή, τανίνες και δεσμευμένα αντιοξειδωτικά (γλουταθειόνη και δισμουτάση υπεροξειδίου). Ένα φλιτζάνι φαγόπυρο παρέχει 155 θερμίδες, 1 γρ. λίπους, 33 γρ. υδατάνθρακες και 2 γρ. σάκχαρα.

Οφέλη για τον οργανισμό

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το σιτάρι ή το κριθάρι. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες και πρωτεΐνες. Αυτός ο συνδυασμός παίζει σημαντικό ρόλο στην καταστολή της όρεξης, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στη διευκόλυνση της σωστής πέψης και στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας.

Φιλικό στο διαβήτη

Χαμηλό σε θερμίδες και λίπος, είναι ένα ιδανικό φαγητό για τους διαβητικούς ασθενείς. Περιέχει μια ουσία που ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει την αιμορραγία, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Βελτιώνει την μικροαγγειακή ακεραιότητα και κυκλοφορία στους διαβητικούς, εμποδίζοντας έτσι τη βλάβη των νεύρων και των μυϊκών κυττάρων και την απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Είναι μια καλή πηγή μαγνησίου που χρησιμεύει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Καρδιαγγειακή Υγεία

Πλούσιο σε βιταμίνες Β, ιδιαίτερα η νιασίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, είναι εξαιρετικά επωφελές για την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτές οι βιταμίνες μειώνουν τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στο αίμα. Η νιασίνη προκαλεί αύξηση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), οι οποίες ενισχύουν περαιτέρω την αντοχή του αιμοφόρου αγγείου. Τα ορυκτά όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο χαλκός και το μαγγάνιο βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της οξυγόνωσης του αίματος. Το φαγόπυρο περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας που αφαιρούν τα τριγλυκερίδια που σχηματίζουν πλάκες και λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL).

Προστασία κατά του καρκίνου του μαστού

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το φαγόπυρο, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι αντιοξειδωτικές λιγνάνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποδοχή των οιστρογόνων και ως εκ τούτου είναι ωφέλιμες για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Μία από αυτές που ονομάζεται εντερολακτόνη πιστεύεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και άλλες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τις ορμόνες.

Προστατεύει από το άσθμα της παιδικής ηλικίας

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το φαγόπυρο, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο παιδικού άσθματος κατά περίπου 50% λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο και βιταμίνη Ε.

Αποτρέπει τις πέτρες στη χολή

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των χολόλιθων, επιταχύνοντας την κυκλοφορία των τροφίμων μέσω των εντέρων, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας την έκκριση των χολικών οξέων και του σακχάρου στο αίμα.

Υγιή οστά

Το μαγγάνιο που υπάρχει στο φαγόπυρο εξασφαλίζει υγιή οστική δομή σχηματίζοντας βασικά ένζυμα για την κατασκευή των οστών και ενεργώντας ως συνένζυμο για την υποβοήθηση της μεταβολικής εξέλιξης στο ανθρώπινο σώμα. Συμμετέχει επίσης ενεργά στον σχηματισμό συνδετικών ιστών, στην απορρόφηση του ασβεστίου και στον μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης. Το μαγνήσιο είναι επίσης επωφελές για την οστική και οδοντική υγεία.

Άλλα οφέλη

Πλούσιο σε ορυκτά όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο και φλαβονοειδή, είναι πολύ αποτελεσματικό στην θεραπεία χαμηλής αιμοσφαιρίνης , του συχνού κρυολογήματος και της γρίπης. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος, συνιστάται συχνά σε άτομα που πάσχουν από ηπατικές διαταραχές και ασθένειες που τους υποχρεώνουν να περιορίζουν την κατανάλωση ζαχαρούχων ουσιών. Όντας μια δύναμη θρεπτικών ουσιών, το φαγόπυρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: