Ενισχύστε τον οργανισμό σας με φυτικές πηγές πρωτεϊνών!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια φυτική διατροφή προσφέρει όφελος στην υγεία του ανθρώπου. Αυτοί που τα φυτικά τρόφιμα είναι το κύριο συστατικό της καθημερινής διατροφής τους παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Από πού όμως παίρνουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες;

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Πρωτεΐνες υπάρχουν τόσο στα φυτικά όσο και στα ζωικά προϊόντα. Οι φακές, τα φασόλια, η σόγια και τα προϊόντα της είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης που μπορούν να συναγωνιστούν πολλές ζωικές τροφές. Το σημείο που τα φυτικά τρόφιμα υστερούν με τα ζωικά είναι στα συστατικά των πρωτεϊνών, τα αμινοξέα. 

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες παρέχουν στο σώμα μας 20 αμινοξέα, από τα οποία τα 11 μπορεί να τα παράγει μόνος του ο οργανισμός μας. Τα υπόλοιπα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του πρέπει να παρέχονται από την διατροφή. Τα ζωικά προϊόντα περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη συντήρηση και την ανάπτυξη του οργανισμού και για αυτό το λόγο οι ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας. Αντιθέτως, οι φυτικές πρωτεΐνες δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η σόγια ίσως αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, καθώς παρέχει 9 από τα απαραίτητα αμινοξέα. Ενώ μέχρι σήμερα η επικρατούσα άποψη ήταν ότι πρέπει να συνδυάζονται οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα μαζί με άλλες που είχαν περισσότερα, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να λάβει τις απαραίτητες πρωτεΐνες για την εύρυθμη λειτουργία του, τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι εφόσον υπάρχει μια ποικιλία φυτικών τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα έλλειψης των απαραίτητων πρωτεϊνών.

Αν για κάποιους λόγους θέλουμε να αντικαταστήσουμε την διατροφή μας τις ζωικές πρωτεΐνες από φυτικές, μπορούμε κάλλιστα να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας φυτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, που αποτελούν μια θρεπτική εναλλακτική για το κρέας.

Παρακάτω δίνουμε παραδείγματα φυτικών τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες:

Τροφή

Πρωτεΐνη σε γραμμάρια

Αμύγδαλα, ¼ φλιτζανιού
8
Ανάμικτοι ξηροί καρποί, ¼ φλιτζανιού 6
Φιστίκια, ¼ φλιτζανιού 9,5
Καρύδια, ¼ φλιτζανιού 4,5
Ηλιόσποροι 1/3 φλιτζανιού 6
Ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας 5
Φυστικοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας 8
Κινόα, μαγειρεμένη, 1 φλιτζάνι 8
Καστανό ρύζι, μαγειρεμένο, 1 φλιτζάνι 5
Ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα 6
Πλιγούρι σίκαλης, μαγειρεμένο, 1 φλιτζάνι 6
Πλιγούρι βρώμης βρασμένο, 1 φλιτζάνι 6
Φακές, μαγειρεμένες, 1 φλιτζάνι 18
Μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα, 1 φλιτζάνι 15
Φασόλια, μαγειρεμένα, 1 φλιτζάνι 13
Φασόλια σόγιας, μαγειρεμένα, 1 φλιτζάνι 22
Σόγια μαγειρεμένη, 1/3 φλιτζανιού 10
Tofu, ¾ φλιτζανιού 15,5
Μπιφτέκι λαχανικών, 60γρ 14

 

Πηγή: onmed.gr

Όροι: 
Κατηγοριες: