Σχετικα Αφιερωματα

Τα φρούτα και τα λαχανικά αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίας

Γνωρίζετε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται με την ευεξία; Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Warwick  στην Αγγλία και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει αυξητικά στην ψυχική υγεία και το αίσθημα ευτυχίας των ανθρώπων. 

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

Στην έρευνα συμμετείχαν 12.000 άτομα, τα οποία διατηρούσαν ημερολόγιο τροφίμων και κατέγραφαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση για δύο (2) χρόνια. Οι ερευνητές αξιολογούσαν περιοδικά, κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων, την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είχαν τεράστια ψυχικά οφέλη και ένιωθαν περισσότερη ψυχική αλλά και σωματική ευεξία. Όσο δε περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών κατανάλωναν, έως οκτώ (8) μερίδες ημερησίως, τόσο καλύτερα αισθάνονταν. Μια μερίδα θεωρείται ποσότητα περίπου 80 γραμμαρίων.

Ωστόσο, η μελέτη δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη φρούτων και λαχανικών που πιθανόν έχουν μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με τα υπόλοιπα. 
Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ακριβή συμπεράσματα σχετικά με τους λόγους που δημιουργούν αυτή την ψυχική ευεξία. Πιθανολογούν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά δημιουργούν ένα κύμα ευεξίας ή ότι η καλή λειτουργία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο θετικά. 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διάθεση ενισχύεται σχεδόν αμέσως ενώ η καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου Σάρα Στιούαρτ-Μπράουν δήλωσε έκπληκτη από τη δύναμη που φαίνεται να έχουν τα φρούτα και λαχανικά. Επισήμανε μάλιστα ότι όσοι ασχολούνται με θέματα της ανθρώπινης ευημερίας και ευτυχίας οφείλουν να συμπεριλάβουν στις έρευνές τους και αυτόν τον παράγοντα. 

Όροι: 
Κατηγοριες: