Σε ποιους χρειάζονται οι πολλές πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και συμμετέχουν σε κάθε διαδικασία μέσα στα κύτταρα. Είναι ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό, συμβάλλουν στη διατήρηση της μορφής των κυττάρων, στη διακυτταρική επικοινωνία, στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, στον σχηματισμό κυτταρικών ιστών, και στον κυτταρικό κύκλο.

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή τους πρέπει να είναι τέτοια ώστε το μεγαλύτερο ποσοστό των προσλαμβανομένων θερμίδων να προέρχεται από πρωτεΐνες και όχι να προστίθενται επιπλέον πρωτεΐνες στο φαγητό. Τέτοιες κατηγορίες είναι :

Αυτοί που είναι πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη βάρους

Η πρόσληψη θερμίδων μέσω τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους, λόγω της αίσθησης κορεσμού που δημιουργούν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει τις πρωτεΐνες αφήνοντας μια αίσθηση πληρότητας. Επιπλέον σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επιθυμία για φαγητό όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Τα όσπρια είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεϊνών, ενώ η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας φασόλια, ρεβίθια, φακές ή μπιζέλια αυξάνει την πληρότητα και μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Αυτοί που θέλουν να «χτίσουν» το σώμα τους

Μετά από έντονη άσκηση, το σώμα βρίσκεται σε καταβολισμό (του λείπουν πρωτεΐνες και τις βρίσκει διασπώντας του μυς). Χωρίς αμινοξέα ο οργανισμός αρχίζει να διασπά μυϊκές πρωτεΐνες για να σχηματίσει τα αμινοξέα που του χρειάζονται για τις πιο ζωτικές από τις λειτουργίες του (ένζυμα, ορμόνες, αντισώματα). Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει έλλειμμα πρωτεϊνών στο σώμα. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες θα σταματήσει την διάσπαση των μυών.

Αυτοί που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή

Αν κάνετε μια διατροφή βασισμένη στο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα ανθυγιεινά σνακ, είναι σκόπιμο να στραφείτε σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που θα πάρετε από τα ασπράδια των αυγών, τα ψάρια και το άπαχο κρέας. Εάν παίρνετε περισσότερες θερμίδες από πρωτεΐνες, παίρνετε λιγότερες από τα τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Έρευνα που έγινε σε ανθρώπους που αντικατέστησαν υδατάνθρακες με καλή πρωτεΐνη (ή καλά λιπαρά) διαπίστωσε μείωση της αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης.

Αυτοί που βρίσκονται στη μέση ηλικία

Η απώλεια μυϊκού ιστού είναι αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ωστόσο, μπορεί να αντισταθμίσει τη σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας. Μελέτη του 2015 σε ενήλικες ηλικίας 52 έως 75, οι οποίοι διπλασίασαν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση έδειξε ότι ήταν πιο αποδοτικοί στο χτίσιμο αλλά και τη διατήρηση των μυών μετά από μόλις 4 ημέρες. Λόγω υψηλής χοληστερόλης ή άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας πρέπει να προσλαμβάνουν πρωτεΐνες όχι από ζωικές πηγές, όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, αλλά από φασόλια, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ψάρια.

Όροι: 
  • ΑΜΙΝΟΞΕΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: