Η γειτονιά που ζείτε έχει αντίκτυπο στη διατροφή σας

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι είμαστε αυτό που τρώμε. Αλλά, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική μελέτη, τρώμε επίσης ανάλογα με το πού ζούμε. Η μελέτη με τίτλο «η γειτονιά επηρεάζει το πόσο υγιεινές είναι οι διαιτητικές επιλογές» έγινε από το Πανεπιστήμιο του Turku στη Φιλανδία και δημοσιεύθηκε στο Health & Place.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Οι επιστήμονες πέρασαν έξι χρόνια εξετάζοντας τις επιπτώσεις που έχει η γειτονιά στη διατροφή. Ουσιαστικά, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν μια συσχέτιση μεταξύ της συνολικής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης όπου ζει κάποιος και της συμμόρφωσής του στις εθνικές διατροφικές συστάσεις, όπως η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας λαχανικών και η χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης. Αυτό που βρήκαν θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του ατόμου να τρώει υγιεινά όταν υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί και λιγότερο εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα, θρεπτικά τρόφιμα.

Ποιος συμμετείχε στη μελέτη και πώς λειτούργησε;

Περισσότεροι από 16.000 ενήλικες Φιλανδοί συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα. Τους ζητήθηκε να καταγράψουν τις διατροφικές τους συνήθειες μέσα από ένα σύντομο ερωτηματολόγιο. Οι ερευνητές στη συνέχεια ανέλυσαν τις απαντήσεις τους σε σύγκριση με τις εθνικές διατροφικές συστάσεις. Προσδιόρισαν επίσης την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γειτονιών κάθε συμμετέχοντος, σύμφωνα με το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών, το επίπεδο εκπαίδευσης και το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των κατοίκων. Κατά τη διάρκεια της εξαετούς μελέτης, οι μισοί από τους συμμετέχοντες ζούσαν στην ίδια γειτονιά, ενώ το άλλο μισό μετακόμισε σε μια πλουσιότερη ή λιγότερο εύπορη γειτονιά.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές;

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: οι άνθρωποι που ζουν σε μια γειτονιά με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν τρώνε τόσο υγιεινά όσο αυτοί που ζουν σε μια πλουσιότερη γειτονιά. Τα είδη των τροφίμων που ανέφεραν και οι δύο ομάδες κατανάλωσης ήταν σημαντικά διαφορετικές σε θρεπτική αξία. Όσοι έζησαν ή μετακόμισαν σε μια πλούσια γειτονιά, δήλωσαν ότι έτρωγαν πιο ακριβά είδη διατροφής όπως λουκάνικα, κρέας, ψάρια και λαχανικά, τα οποία θεωρούνταν θρεπτικές επιλογές. Όσοι έζησαν ή μετακόμισαν σε φτωχότερες γειτονιές, ωστόσο, δήλωσαν ότι έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες ψωμιού και έπιναν περισσότερο αλκοόλ. Εντούτοις, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Συμπεράσματα

Φυσικά, η πρόσβαση σε συγκεκριμένα τρόφιμα εξαρτάται επίσης από την τοποθεσία. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι λιγότερο εύπορες γειτονιές δεν ήταν τόσο κοντά στις αγορές που πωλούν υγιεινότερες επιλογές τροφίμων. Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Docent Hanna Lagström, αναφέρει ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι "οι γειτονιές μπορούν να προσφέρουν μια πολύ διαφορετική επιλογή τροφίμων και κατά συνέπεια να περιορίσουν τις δυνατότητες βελτίωσης της διατροφής ή, αντίθετα, να ακολουθήσουν τις συστάσεις". Ενώ λίγα μπορούν να γίνουν σχετικά με το απαγορευτικό κάποιες φορές κόστος ορισμένων υγιεινότερων ειδών διατροφής, αν το να ψωνίσετε σε μια περιοχή λίγο πιο μακριά από ό,τι συνήθως μπορεί να σας εξασφαλίσει μια πιο ισορροπημένη διατροφή, ίσως τελικά να αξίζει τον κόπο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: