Η Φλωρεντία απαγορεύει το φαγητό στο χέρι στους δρόμους του ιστορικού κέντρου

Οι επισκέπτες του ιστορικού κέντρου της πόλης της Φλωρεντίας μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 150 έως 500 ευρώ αν παραβλέψουν το νέο νόμο και σταματήσουν για να απολαύσουν κάτι πρόχειρο στο χέρι σε συγκεκριμένους δρόμους.

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018

Η νέα απόφαση, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 4 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας για τη μείωση της συμφόρησης στα στενά δρομάκια της πόλης. Οι τουρίστες κάνουν ατέλειωτες ουρές σε καταστήματα τροφίμων σε αυτές τις περιοχές, δυσκολεύοντας την πρόσβαση αλλά και ρυπαίνοντας. Τέσσερις δρόμοι - Via de 'Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano και Via della Ninna - επηρεάζονται από τον νέο νόμο, ο οποίος θα παραμείνει σε ισχύ για τέσσερις μήνες. Οι περιορισμοί θα ισχύουν από τις 12-3 μ.μ. και από τις 6-10 μ.μ., ώρες ιδιαίτερης αιχμής, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα απορρίμματα αλλά σεβασμού στους κατοίκους, τους εμπόρους και τους εργαζόμενους σε αυτούς τους δρόμους. Όποιος θέλει να απολαύσει κάποιο έδεσμα χωρίς να καθίσει σε τραπέζι, θα πρέπει να περπατάει και όχι να στέκεται στη μέση ή στην άκρη του δρόμου. Πολλοί ντόπιοι κάτοικοι απογοητεύονται από τις ορδές των τουριστών που κατακλύζουν τους ιστορικούς δρόμους, οι οποίοι στεγάζουν ένα από τα πιο δημοφιλή καταστήματα σάντουιτς της Φλωρεντίας, το All'Antico Vinaio αλλά και την πολυσύχναστη Gelateria dei Neri. Καμία από τις επιχειρήσεις αυτές δεν διαθέτει το χώρο για να φιλοξενήσει τον μεγάλο όγκο επισκεπτών που συρρέουν.

Σε μια πόλη που φιλοξενεί αναμφισβήτητα μερικά από τα καλύτερα panini, πίτσες και gelato στον κόσμο, οι επισκέπτες μπορεί να νιώθουν ότι ο νέος αυτός νόμος βάζει ένα εμπόδιο στις γαστρονομικές τους αναζητήσεις στην Ιταλία - αλλά όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Dario Nardella, δεν πρόκειται για "τιμωρητικό αλλά αποτρεπτικό μέτρο" που προβλέπεται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, οπότε και θα επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητά του. "Αν οι τουρίστες συμπεριφέρονται στη Φλωρεντία όπως θα έκαναν στο σπίτι τους τότε θα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι, ειδικά αν θέλουν να δοκιμάσουν τις γαστρονομικές μας σπεσιαλιτέ", πρόσθεσε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος της πόλης προκάλεσε διαμάχες. Το καλοκαίρι του 2017, διέταξε να ξεπλένονται με μάνικα τα σκαλοπάτια των εκκλησιών ώστε να αποτρέπονται οι τουρίστες από το να κάθονται για ώρα σε αυτά και να τρώνε το φαγητό τους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: