Πώς να ξαναβρείτε τη φόρμα σας και να ξεκινήσει το φθινόπωρο με υγιεινό τρόπο

Το ρίξατε πραγματικά έξω αυτό το καλοκαίρι όσον αφορά τουλάχιστον το φάγητο; Σας φαίνεται δύσκολο να ξαναμπείτε σε πρόγραμμα; Ανεξάρτητα από το πόσο το παρακάνατε στις καλοκαιρινές διακοπές σας, είναι σημαντικό να μην χάσετε ποτέ τους στόχους σας. Δείτε πώς.

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Το καλοκαίρι σημαίνει για τους περισσότερους διακοπές. Είτε κυριολεκτικά, απολαμβάνοντας ήλιο, θάλασσα και κάνοντας την χαλάρωση προτεραιότητα, είτε μεταφορικά, «διακόπτοντας» το πρόγραμμα που συνήθως έχουμε και, δυστυχώς, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσπάθειά μας για υγιεινή διατροφή και άσκηση. Διακοπές = πειρασμός: παγωτά, βραδινά κοκτέιλ ή όλα αυτά τα νόστιμα – αλλά και παχυντικά – τοπικά πιάτα της κάθε περιοχής που πάντα θέλαμε να δοκιμάσουμε. Στις διακοπές, θέλουμε να τα απολαύσουμε όλα. Αλλά όταν τελειώσει το καλοκαίρι, αντί να πανικοβληθούμε με τα κάποια παραπανήσια κιλά που μπορεί να δείξει η ζυγαριά, ας ακολουθήσουμε κάποιες στρατηγικές συμβουλές από τους ειδικούς για να ξαναγυρίσουμε στον… ίσιο δρόμο.

Επιστρέψτε στην κουζίνα

Σίγουρα το να τρώτε έξω είναι διασκέδαση στις διακοπές, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε και πάλι τις κατσαρόλες σας. Χρησιμοποιήστε φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, αποφύγετε τα τεχνητά πρόσθετα και προετοιμάστε σπιτικά φαγητά με φρέσκα υλικά που θα σας δώσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα σπιτικά φαγητά είναι πάντα υγιεινότερα. Ο αριθμός των θερμίδων είναι μικρότερος και δεν υπάρχουν κρυφές ή κενές θερμίδες καθώς ελέγχετε τι θα μαγειρέψετε.

Γεύματα σε καθορισμένους χρόνους

Στην αρχή, μπορεί να είναι δύσκολο να επιστρέψετε στα προκαθορισμένα γεύματα. Ωστόσο, τα κανονικά γεύματα και τα διαλείμματα μεταξύ τους είναι σημαντικά για να επεξεργαστεί ο οργανισμός με τον καλύτερο τρόπο τα θρεπτικά συστατικά και να σας παρέχει ενέργεια. Ένας συνδυασμός σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών και πολλών λαχανικών διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και σας χορταίνει. Προσέξτε επίσης να μην τρώτε αργά το βράδυ. Ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται προς το τέλος της ημέρας και όταν τρώτε αργά, είναι πολύ πιθανότερο να πάρετε βάρος επειδή το σώμα δεν έχει την ευκαιρία να κάψει αυτές τις υπερβολικές θερμίδες.

Έχετε επίγνωση του τι τρώτε.

Απολαύστε αυτό που τρώτε, μασώντας το αργά και προγραμματίστε τα γεύματα της ημέρας. Μην τρώτε μόνο επειδή βαριέστε. Τα γεύματα μπροστά από την τηλεόραση δεν βοηθούν. Εάν το φαγητό δεν τραβήξει την προσοχή σας, τότε θα φάτε περισσότερο από ό,τι πραγματικά χρειάζεστε.

Πείνα ή όρεξη;

Πότε είσαστε πραγματικά πεινασμένοι και πότε είναι μόνο μια λαχτάρα ή η πλήξη που σας κάνει να θέλετε να φάτε; Μάθετε να τα διακρίνετε. Αν δεν είστε σίγουροι ότι είστε πεινασμένοι, περιμένετε 20 λεπτά και προσπαθήστε να απασχοληθείτε με κάτι άλλο. Εάν δεν πεινάτε πραγματικά, θα το έχετε ξεχάσει μετά από 20 λεπτά.

Πετάξτε όλα τα άχρηστα και παχυντικά τρόφιμα

Γιατί πρέπει να δοκιμάζετε τη δύναμη της θέλησής σας χωρίς να χρειάζεται; Αν υπάρχει πίτσα, παγωτό ή κέικ που έχει περισσέψει και ξέρετε ότι δεν μπορείτε να τους αντισταθείτε, πετάξτε τα. Μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά. Και φυσικά, σταματήστε να τα αγοράζετε.

Γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια με πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές

Μετά τις διακοπές χρειαζόμαστε σίγουρα τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες και μπορούμε να τις πάρουμε από τα φυτικά τρόφιμα. Οι διαλυτές ίνες απορροφούν υγρά και μας χορταίνουν και η βρώμη, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος, τα φασόλια και τα μούρα είναι πλούσιες πηγές τους. Αδιάλυτες φυτικές ίνες που ωφελούν το έντερο βρίσκονται στο καστανό ρύζι, το σιτάρι και τα λαχανικά.

Ύπνος

Οι ρυθμοί του ύπνου σας πιθανώς να έχουν διαταραχθεί από τις διακοπές. Πρέπει να αποκαταστήσετε το τακτικό σας πρόγραμμα και στην αρχή ίσως χρειαστούν και κάποιες παραπάνω ώρες ύπνου.

Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό

Το καλοκαίρι, είναι σίγουρα ευκολότερο να πίνουμε πολλά υγρά. Παράλληλα χάνουμε και πολύ νερό λόγω της θερμότητας και του ιδρώτα, που διεγείρει αυτόματα τη δίψα. Παρόλο που με την πτώση της θερμοκρασίας η αίσθηση της δίψας μας μειώνεται, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε το νερό ως το ποτό της πρώτης επιλογής μας. Η κατανάλωση περισσότερου νερού είναι ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να χάσουμε βάρος και θα διαπιστώσετε ότι πολύ πιθανό να τρώτε λιγότερο και να ελέγχετε περισσότερο την όρεξή σας όταν πίνετε νερό καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ξεκινήστε κάθε μέρα με πρωινό

Η παράλειψη του πρωινού είναι μια πρόσκληση για υπερβολική κατανάλωση λιγότερο θρεπτικών τροφίμων αργότερα μέσα στη μέρα. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε ίνες, άπαχες πρωτεΐνες και φρούτα ή λαχανικά. Εάν δεν είστε άνθρωπος του πρωινού, δεν χρειάζεται να φάτε πολλά: Ένα γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ένα κομμάτι φρούτου είναι αρκετό για να ξεκινήσετε την ημέρα σας και να ελέγξετε την όρεξή σας.

Ελέγξτε τις μερίδες

Καθώς επιστρέφετε σε μια πιο δομημένη ρουτίνα, μην ξεχάσετε να κρατήσετε το μέγεθος της μερίδας που σερβίρεστε υπό έλεγχο και χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα φαγητού.

Μειώστε το αλκοόλ

Θυμηθείτε ότι το αλκοόλ είναι πηγή θερμίδων. Μία μπύρα έχει περίπου 150 θερμίδες. ένα ποτήρι κρασί 85, ενώ τα κοκτέιλ, ειδικά τα κρεμώδη, ισοδυναμούν με την κατανάλωση ενός πλούσιου επιδόρπιου. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, καλύτερα να τα ξεχάσετε όλα και να προτιμάτε το νερό.

Ξαναρχίστε ή ανακαλύψτε κάποιο είδος άσκησης

Δεν χρειάζεται να είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας. Ξεχάστε αυτά που έπρεπε να μην κάνετε το καλοκαίρι που πέρασε. Απλά, επικεντρώστε στο παρόν και στους στόχους σας και βγάλτε πάλι από τη ντουλάπα τα ρούχα του γυμναστηρίου. Ακόμη και μισή ώρα περπάτημα αρκούν για να μπείτε στο πνεύμα. Προτιμήστε τις σκάλες από το ασανσέρ, αφήστε το αυτοκίνητο και κάνετε τα ψώνια σας με τα πόδια.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: