Το φαινόμενο της «αλυσιδωτής αντίδρασης απώλειας βάρους»

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ένα μέλος ενός ζευγαριού δεσμεύεται να χάσει βάρος, οι πιθανότητες να χάσει και ο σύντροφός του κάποια κιλά είναι μεγάλες, ακόμη και αν δεν συμμετέχουν ενεργά σε συγκεκριμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

Το να έχουμε ένα «συμμέτοχο» σε μια δίαιτα αυξάνει τις πιθανότητες απώλειας βάρους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Connecticut που αναγνωρίζει ένα αποτέλεσμα "αλυσιδωτής αντίδρασης" μεταξύ των ζευγαριών. Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πρόοδο απώλειας βάρους 130 ζευγαριών για έξι μήνες. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όταν ένα μέλος ενός ζευγαριού δεσμεύτηκε να χάσει βάρος, οι πιθανότητες του να χάσει και ο σύντροφός του βάρος ήταν πολύ καλές, ακόμα κι αν δεν προσπαθούσαν. Η καθηγήτρια Amy Gorin, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:

"Όταν ένα άτομο αλλάζει τη συμπεριφορά του, οι άνθρωποι γύρω του αλλάζουν. Εάν ο ασθενής συνεργασθεί με κάποιον ειδικό διατροφολόγο, ενταχθεί σε κάποια κοινότητα που έχει αντίστοιχη προσέγγιση, ή προσπαθήσει μόνος του να χάσει βάρος , η νέα πιο υγιεινή συμπεριφορά του μπορεί να ωφελήσει και άλλους στη ζωή τους».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο ρυθμός με τον οποίο τα ζευγάρια χάνουν βάρος είναι αλληλένδετος. Για παράδειγμα, εάν ένα μέλος χάσει βάρος με σταθερό ρυθμό, και ο σύντροφός του θα κάνει το ίδιο. Η καθηγήτρια Gorin δήλωσε: «Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και τις συνήθειες άσκησης μπορεί να επηρεάσει τους άλλους με θετικούς και αρνητικούς τρόπους. Από τη θετική πλευρά, οι σύζυγοι θα μπορούσαν να μιμηθούν τις συμπεριφορές ο ένας του άλλου και να αρχίσουν να υπολογίζουν και να μετρούν τις θερμίδες, να ζυγίζονται συχνότερα, και να καταναλώνουν τρόφιμα με χαμηλότερα λιπαρά". Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν προγράμματα εξατομικευμένης απώλειας βάρους στο μέλλον. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Obesity.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: