Σχετικα Αφιερωματα

Τα χαμηλά επίπεδα ηλιοφάνειας μπορεί να ενοχοποιούνται για τα παραπανίσια κιλά του χειμώνα

Αγωνίζεστε να διατηρήσετε τις υποσχέσεις που δώσατε για να χάσετε βάρος; Μια νέα πανεπιστημιακή μελέτη αναφέρει ότι ο ήλιος μπορεί να φταίει για το παραπάνω βάρος που κερδίζουμε κάθε χειμώνα.

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα διαπίστωσαν ότι η ηλιοφάνεια (με μέτρο) δεν είναι μόνο καλή για την πρόσληψη βιταμίνης D και για μια ευχάριστη διάθεση, αλλά μπορεί, παράλληλα, να μειώσει το λίπος και να ρυθμίσει το μεταβολισμό. Η μελέτη έδειξε ότι τα λιπώδη κύτταρα, ακριβώς κάτω από το δέρμα, συρρικνώνονται όταν εκτίθενται στο μπλε φως που παράγεται από τον ήλιο. Αν παρακολουθείτε τις πρόσφατες μελέτες που συχνά παρουσιάζουμε και στο itrofi, γνωρίζετε ήδη ότι η άσκηση έξω το χειμώνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσετε βάρος, επειδή με το να γυμνάζεστε στο κρύο καίτε περισσότερες θερμίδες λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση. Από ό,τι φαίνεται όμως, υπάρχει και ένας άλλος λόγος που η γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους το χειμώνα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Και το καλύτερο νέο είναι ότι δεν χρειάζεται καν να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του University of Alberta Faculty of Medicine & Dentistry που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports (by Nature), το φως του ήλιου κάνει κάτι περισσότερο από το να μας φτιάχνει τη διάθεση: συρρικνώνει τα λιπώδη κύτταρα. "Όταν τα μπλε μήκη κύματος του ήλιου - το φως που μπορούμε να δούμε με το μάτι μας - διεισδύουν στο δέρμα μας και φτάνουν ακριβώς από κάτω, στα λιποκύτταρα, τα λιπιδικά σταγονίδια μειώνονται σε μέγεθος και απελευθερώνονται από το κύτταρο. Με άλλα λόγια, τα κύτταρα μας δεν αποθηκεύουν τόσο λίπος », δήλωσε ο Peter Light, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος είναι καθηγητής φαρμακολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Διαβήτη της Αλμπέρτα. Εάν το καλοσκεφτείτε, αυτή η σημαντική ανακάλυψη εξηγεί εν μέρει γιατί οι άνθρωποι μπορεί να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος το χειμώνα, καθώς και γιατί οι άνθρωποι σε πιο θερμές χώρες είναι συχνά πιο αδύνατοι. «Αν αναστρέψετε τα ευρήματά μας, η ανεπαρκής έκθεση στο ηλιακό φως που εμείς που ζούμε σε βόρεια κλίματα παίρνουμε επί οκτώ μήνες το χρόνο, μπορεί να προωθήσει την αποθήκευση λίπους και να συμβάλλει στην τυπική αύξηση του σωματικού βάρους που μερικοί από εμάς παρουσιάζουν το χειμώνα», δήλωσε ο Light. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα πριν οι επιστήμονες επιβεβαιώσουν ότι η χρήση περισσότερου χρόνου στον ήλιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσουμε βάρος. "Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση και τη διάρκεια του φωτός που είναι απαραίτητες για να ενεργοποιηθεί αυτό το μονοπάτι", δήλωσε.

Το συναρπαστικό είναι ότι ολόκληρη η ανακάλυψη ήταν ουσιαστικά τυχαία. Ο Light και οι συνεργάτες του αναζητούσαν τρόπους για να κατασκευάσουν λευκά λιπώδη κύτταρα (τα οποία αποθηκεύουν "κακό λίπος") για να παράγουν ινσουλίνη όταν εκτίθενται στο φως, γεγονός που τους οδήγησε να ανακαλύψουν ότι ο λεγόμενος υποδόριος λευκός λιπώδης ιστός συρρικνώνεται στην πραγματικότητα στο ηλιακό φως. Η ανακάλυψη μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για το μέλλον της αιώνιας μάχης μας με τα κιλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φως του ήλιου για να θεραπεύσουμε την παχυσαρκία.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: