Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν επιλέξετε κάποια προσφορά έτοιμου μεσημεριανού γεύματος

Οι ευκαιρίες που προσφέρουν κάποια καταστήματα γρήγορου φαγητού αλλά και supermarket ως μεσημεριανό γεύμα μπορεί να σας εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και υγιεινά. Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας Βρετανικής έρευνας που διαπίστωσε ότι μερικές προσφορές περιελάμβαναν μέχρι και 30 κ.γλ. ζάχαρη.

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020

Η ομάδα έρευνας από το Action on Sugar με έδρα το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, κάλεσε τους λιανοπωλητές να αναλάβουν την ευθύνη για τις υψηλές ποσότητες ζάχαρης που πωλούν στους καταναλωτές και να αφαιρέσουν αναψυκτικά και γλυκά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη από τις διάφορες προσφορές γευμάτων στα καταστήματά τους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι υπήρχαν και επιλογές πώλησης γευμάτων χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη - με ορισμένους συνδυασμούς που περιέχουν λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη - ωστόσο η Action on Sugar δήλωσε ότι η πλειονότητα των λιανοπωλητών «δεν προωθούν τις υγιεινές επιλογές στους καταναλωτές τους».

Η έρευνα, δυστυχώς, δεν αφορά μόνο τη Μεγάλη Βρετανία. Σε όλες τις χώρες, ακόμη και στη χώρα μας, παρατηρούνται παρόμοιες περιπτώσεις προωθητικών προσφορών γευμάτων από μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και καταστήματα που μπορεί να έχουν επιζήμια αποτελέσματα στην υγεία μας, ιδιαίτερα εάν καταναλώνονται καθημερινά. Συχνά τα αναψυκτικά που περιλαμβάνονται στις προσφορές περιέχουν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες ζάχαρης, ενώ αντίθετα, δεν δίνονται στους καταναλωτές αρκετές υγιεινές επιλογές.

Η ομάδα Action for Sugar δήλωσε ότι οι λιανοπωλητές θα πρέπει να αφαιρέσουν τα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρης ποτά, τις σοκολάτες και τα γλυκά από τη λίστα των προσφορών του και να σταματήσουν επίσης να προσφέρουν προϊόντα με πολύ αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Ο Graham MacGregor, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και πρόεδρος του Action for Sugar, δήλωσε: «Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τη φθορά των δοντιών. Μπορεί να μοιάζει ότι είναι ένα καλό deal για την τσέπη μας, αλλά ορισμένες επιλογές γεύματος είναι ένα πολύ κακό deal για την υγεία μας». Όλοι οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι τα καταστήματα έχουν την ευθύνη «να κάνουν την υγιεινή επιλογή, την ευκολότερη επιλογή».

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: