Νέες έρευνες συσχετίζουν τα αναψυκτικά –ακόμη και τα διαίτης- με εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούν άνοια

Όσοι πίνουν συχνά αναψυκτικά, με ζάχαρη ή χωρίς, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης και να έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου, σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες.

 

Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν  ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή να αναπτύξουν άνοια σε διάστημα 10 ετών από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Στη δεύτερη μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης την ημέρα είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου από όσους δεν έπιναν. Επιπλέον, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από δύο ζαχαρούχα ποτά όπως αναψυκτικά ή χυμό φρούτων την ημέρα είχαν μικρότερες ποσότητες εγκεφάλου και χειρότερη λειτουργία μνήμης από όσους δεν κατανάλωναν τέτοια ποτά. Παρόλο που και οι δύο μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ή χωρίς ζάχαρη και ορισμένων προβλημάτων υγείας, τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι η κατανάλωση τέτοιων ποτών προκαλεί άμεσα αυτά τα αποτελέσματα, δήλωσε ο κύριος συντάκτης και των δύο μελετών, Matthew Pase, ερευνητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke, οι ερευνητές εξέτασαν  περίπου 4.300 άτομα, ηλικίας 45 ετών και άνω, τρεις φορές σε διάστημα επτά ετών και τους ρώτησαν αν έπιναν οποιαδήποτε ζαχαρούχα ποτά ή και διαίτης. Στη συνέχεια, προς το τέλος της επταετούς περιόδου, οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν την υγεία των συμμετεχόντων στη μελέτη για περιπτώσεις αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και άνοιας και συνέχισαν να το κάνουν για τα επόμενα 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 97 άτομα είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 81 άτομα ανέπτυξαν άνοια - αριθμός που περιλάμβανε 63 περιπτώσεις Alzheimer. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης, αλλά όχι ζαχαρούχων, συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Οι λόγοι πίσω από αυτά τα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά οι προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης με παχυσαρκία και διαβήτη, κάτι που μπορεί να συνδέεται και με την κακή κυκλοφορία του αίματος, δήλωσε ο Pase. Τα προβλήματα με την κυκλοφορία μπορεί να συμβάλουν στον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού ή άνοιας επειδή ο εγκέφαλος βασίζεται σε μια σταθερή παροχή αίματος για να λειτουργήσει καλά, εξήγησε ο ερευνητής. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι το να επιλέγουμε αναψυκτικά διαίτης,  με την ελπίδα ότι αποφεύγουμε τις επιπλέον θερμίδες μπορεί τελικά να μην είναι μια καλή ιδέα και ίσως αυτό που πρέπει να προτιμάμε είναι το απλό νερό ή άλλα ποτά που δεν περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer's & Dementia, οι ερευνητές εξέτασαν τις μαγνητικές ακτινογραφίες εγκεφάλου καθώς και τα αποτελέσματα γνωστικών εξετάσεων περίπου 4.000 ατόμων. Οι επιστήμονες ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να τους ενημερώσουν αν κατανάλωναν οποιαδήποτε ποτά διαίτης ή ζαχαρούχα και αν ναι,  σε τι ποσότητες. Τα δεδομένα αποκάλυψαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης και των δύο ειδών των ποτών με μικρότερο όγκο του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και φτωχότερης μνήμης. Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Alzheimer, ανέφεραν οι ερευνητές.

Όπως και με την πρώτη μελέτη, οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και αυτών των αποτελεσμάτων είναι ασαφείς, διευκρίνισε ο Pase. Πρόσθεσε ωστόσο ότι προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης με το διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση, συνθήκες που σχετίζονται με προβληματική κυκλοφορία του αίματος που μπορεί τελικά να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου.

Όροι: 
Κατηγοριες: