Πως να μην πάρετε κιλά μεγαλώνοντας

Οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε περάσει την ηλικία των 40, προβληματιζόμαστε για το πώς θα διατηρήσουμε το βάρος μας σε κανονικά επίπεδα και δεν θα πάρουμε κιλά. Στην ηλικία αυτή, οι ορμονικές αλλαγές, η όλο και αυξανόμενη έλλειψη άσκησης και το καθημερινό άγχος, είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής και την πρόσληψη βάρους.

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020

Το θέμα φαίνεται ότι απασχολεί πολύ κόσμο, και γι αυτό οι έρευνες που έχουν γίνει είναι πολυάριθμες. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, έδειξε τις τροφές εκείνες που μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε μακριά τα κιλά που έρχονται με την ηλικία.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 124.086 ανδρών και γυναικών περιελάμβανε παρακολούθηση των συμμετεχόντων επί 24 χρόνια, ενώ ανά τετραετία συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και ανά διετία ανέφεραν το σωματικό τους βάρος. Κατά την έναρξη της περιόδου παρακολούθησης η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 36,3 έως 48,5 έτη.

Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει από την συσσώρευση περιττών κιλών σε αυτές τις ηλικίες.

Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι το καλύτερο αποτέλεσμα στην προσπάθεια διατήρησης του κανονικού βάρους, το είχαν τα φρούτα και τα λαχανικά που είχαν υψηλές περιεκτικότητες σε φλαβονοειδή, και ειδικότερα σε τρία είδη : ανθοκυανίνες, φλαβονόλες, και τανίνες.

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιέχουν σε διάφορες συγκεντρώσεις τα περισσότερα τρόφιμα φυτικής προελεύσεως. Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει οτι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ανθοκυανίνες είναι οι φυτοχημικές ουσίες που προσδίδουν χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε ή μωβ χρώμα σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα μπλε μούρα, τα μαύρα και κόκκινα σμέουρα, τα βατόμουρα, οι μαύρες και κόκκινες σταφίδες, οι φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο λάχανο κ.λπ. Στην εν λόγω μελέτη, οι ανθοκυανίνες που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες προέρχονταν κυρίως από βατόμουρα και φράουλες.

Αντίστοιχα, τα άλλα φλαβονοειδή υπάρχουν σε αφθονία σε φρούτα και λαχανικά όπως το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα μήλα, τα κεράσια, τα μούρα και το τσάι, αλλά στην συγκεκριμένη μελέτη προέρχονταν κυρίως από το τσάι και τα μήλα.

Βατόμουρα, κουνουπίδι και αποξηραμένα δαμάσκηνα, είναι επίσης τρεις τροφές που ευνοούν το αδυνάτισμα, ενώ καλαμπόκι, αρακάς και πατάτες το υπονομεύουν.

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: