Προσπαθείτε να χάσετε βάρος; Προσέξτε τους αδύνατους φίλους σας με τη μεγάλη όρεξη

Αυτός ο φίλος μας που παραμένει λεπτός παρά το ότι τρώει τα πάντα δεν είναι μόνο κάτι που μας ενοχλεί έντονα.  Σύμφωνα με έρευνα, μπορεί επίσης να καταστρέψει τις διατροφικές προσπάθειές μας, καθώς οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι επιλογές βάρους και διατροφής των άλλων ανθρώπων επηρεάζουν το πόσο τρώμε και εμείς. 

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Kelowna του Καναδά, διαπίστωσαν ότι όταν οι φοιτήτριες παρακολουθούσαν μια ταινία και έτρωγαν σνακ με μια φίλη τους, ακολουθούσαν συνήθως τις διατροφικές ατασθαλίες εκείνων που ήταν αδύνατες. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν περισσότερο αυτοέλεγχο όταν έτρωγαν παρέα με κάποια που ενώ είχε παραπάνω κιλά από το κανονικό, κατανάλωνε υπερβολικές ποσότητες. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Consumer Research, δείχνουν ότι βλέποντας έναν αδύνατο φίλο μας να καταβροχθίζει μια μεγάλη ποσόσητα γεύματος, μας δίνει σιωπηρά το ελεύθερο να κάνουμε το ίδιο. «Πιστεύουμε ότι εάν αυτός μπορεί να τρώει έτσι και να παραμείνει λεπτός, τότε μπορώ κι εγώ, ή επιλέγει να φάει γλυκό, τότε μπορώ κι εγώ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Brent McFerran. "Με άλλα λόγια, το πιο επικίνδυνο άτομο που τρώει δεν είναι κάποιος που είναι παχύσαρκος, αλλά ένας αδύνατος φίλος με μεγάλη όρεξη". 

Για τις ανάγκες της μελέτης, ο McFerran και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν 210 φοιτήτριες και τις άφησαν να νομίζουν ότι θα συμμετείχαν σε μια μελέτη για την προβολή ταινιών. Κάθε φοιτήτρια παρακολούθησε μια ταινία με ένα άλλο άτομο το οποίο ήταν στην πραγματικότητα μέλος της ερευνητικής ομάδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνήτριες εμφανίστηκαν με τα κανονικά τους κιλά ενώ σε άλλες, φορούσαν ειδικά ρούχα που τις έκανε να φαίνονται παχύσαρκες. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, στα ζευγάρια των γυναικών προσφέρθηκαν snacks και οι «μυστικές» ερευνήτριες σερβίρονταν πρώτες. Σε γενικές γραμμές, η ομάδα του McFerran βρήκε ότι οι φοιτήτριες έτρωγαν περισσότερο όταν η αδύνατη παρέα τους έπαιρνε μεγάλη ποσότητα, σε αντίθεση με όσες η παχύσαρκη φίλη τους πήρε μια εξίσου μεγάλη ποσότητα φαγητού.

"Το φαγητό συνεπάγεται μεγάλη κοινωνική πίεση", δήλωσε ο McFerran. Αλλά η συγκεκριμένη μελέτη δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακυρώσουμε όλα τα μελλοντικά σχέδια για δείπνο με φίλους μας που έχουν παραπανήσια κιλά. "Αν σκεφτούμε τι κάνουμε εκ των προτέρων, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες ", δήλωσε ο McFerran. "Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βάρος του ατόμου με το οποίο γευματίζουμε μετράει πολύ λιγότερο από την ποσότητα του γεύματος που παραγγέλνουν",  σχολιάζουν οι συγγραφείς. "Αν ένας βαρύς συνάδελφος  τρώει πολύ, είναι πιθανό να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας και να φάτε λιγότερο. Αλλά ένας αδύνατος φίλος σας που τρώει μεγάλες ποσότητες μπορεί να σας οδηγήσει να φάτε περισσότερο από ό,τι θα κάνατε κανονικά".

Όροι: 
Κατηγοριες: