Τροφές που κάνουν καλό στα δόντια

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για το χαμόγελό σας. Εκτός από το τακτικό βούρτσισμα που  κρατά τα δόντια υγιή με το να τα απαλλάσσει από τα σάκχαρα και τα υπολείμματα των τροφών που βοηθούν τα βακτήρια να σχηματίσουν πλάκα, πολλές επιστημονικές έρευνες εστιάζουν στον αντίκτυπο που έχουν αυτά που τρώμε στα δόντια μας καθώς και στο ποιά τρόφιμα  είναι καλύτερα για τη στοματική μας υγεία. 

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη βλάπτουν τα δόντια. Υπάρχουν όμως και τροφές που προωθούν την υγεία τους. Όταν η διατροφή μας δεν είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως ιδανική, μια από τις πρώτες περιοχές του σώματός μας που επηρεάζεται αρνητικά είναι η στοματική μας υγεία, σύμφωνα με τον οργανισμό American Dental Association (ADA) Χρησιμοποιήστε την παρακάτω λίστα υγιεινών επιλογών για να βελτιώσετε όχι μόνο τη διατροφή σας αλλά και την υγεία του στόματός σας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο, απαραίτητο για υγιή δόντια. Το ασβέστιο είναι το βασικό συστατικό μιας ανόργανης ουσίας, γνωστής ως υδροξυαπατίτη, που ενισχύει το σμάλτο των δοντιών καθώς και τα οστά. Τα γαλακτοκομικά, ειδικά το τυρί, περιέχουν επίσης καζεΐνη, ένα είδος πρωτεΐνης. Η έρευνα δείχνει ότι οι καζεΐνες, μαζί με το ασβέστιο, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση και την επισκευή του σμάλτου των δοντιών. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι ωφελούν επίσης τα ούλα διότι τα καλά βακτήρια εκτοπίζουν τα βακτήρια που προκαλούν κουφάλες στα δόντια.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες προστατεύουν τα δόντια κυρίως επειδή απαιτούν πολύ μάσημα το οποίο δημιουργεί σάλιο.  Το σάλιο αλλά και το ίδιο το φαγητό τρίβουν φυσικά τα δόντια. Είναι πλούσια σε ασβέστιο στο οποίο βασίζεται το σμάλτο των δοντιών.  Μπορεί επίσης να περιέχουν φολικό οξύ, ένα είδος βιταμίνης Β που έχει πολλά οφέλη για την υγεία των ούλων. Δεδομένου επίσης ότι τα λαχανικά περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού και φυτικών ινών,  βοηθούν στην εξισορρόπηση των σακχάρων. 

Τα φρούτα μπορεί να είναι γλυκιά, αλλά είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Η ινώδης υφή των μήλων που διεγείρει τα ούλα παράλληλα με την παραγωγή του σάλιου, τα καθιστά μια ιδανική επιλογή. Εκτός από νόστιμες, οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ, ένα φυσικό λευκαντικό του σμάλτου των δοντιών.

Τα αμύγδαλα είναι επίσης καλές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν λίγους υδατάνθρακες και δεν αποτελούν κίνδυνο για τα δόντια.  Η φθορά των δοντιών  προκαλείται από βακτήρια που παράγουν ένα οξύ το οποίο ενεργοποιείται από τους υδατάνθρακες.

Άπαχες πρωτεΐνες από ψάρια, κρέας, πουλερικά και αυγά, τα οποία είναι πλούσια σε φώσφορο.

Εκτός από το να προσθέσετε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και ίνες στη διατροφή σας, δώστε επίσης προσοχή σε ό,τι πίνετε. Δεδομένου ότι δεν έχει θερμίδες ή ζάχαρη, το νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, ειδικά σε σύγκριση με χυμούς και αναψυκτικά. Το νερό, όπως το σάλιο, ξεπλένει τα σάκχαρα και τα οξέα από τα δόντια. Περιέχει επίσης φθόριο που προστατεύει από τη διάβρωση. 

Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη καθαρίζει τα δόντια διεγείροντας την παραγωγή σάλιου και καλύπτοντάς τα με ασβέστιο. Επιπλέον, πολλές ποικιλίες τσίχλας χωρίς ζάχαρη περιέχουν την γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη, μια αλκοόλη που μειώνει τα βακτήρια.

Όροι: 
Κατηγοριες: