Μειώστε τη νυκτουρία περιορίζοντας το αλάτι

Καλά νέα έχει το itrofi.gr για όσους πρέπει να ξυπνούν μια ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσουν: ερευνητές διαπίστωσαν ότι,  περιορίζοντας απλά την πρόσληψη αλατιού στην διατροφή, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση αυτής της κουραστικής και ενοχλητικής κατάστασης. 

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

Το πρόβλημα - που ονομάζεται νυκτουρία - πλήττει κυρίως τους ανθρώπους άνω των 60 ετών, οδηγεί σε διακοπή του ύπνου και μπορεί, δυστυχώς, να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή μας. Σε μια μελέτη περισσότερων από 300 εθελοντών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μειωμένη πρόσληψη αλατιού μείωσε την ανάγκη των ανθρώπων για ούρηση και θεωρούν ότι ακολουθώντας μια λογική δίαιτα θα μπορούσαν να βελτιώσουν κατά πολύ τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Ναγκασάκι στην Ιαπωνία, παρουσίασαν πρόσφατα τα ευρήματά τους σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο. Μελέτησαν επί τρεις μήνες ασθενείς που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλατιού και παρουσίαζαν προβλήματα στον ύπνο. Οι συμμετέχοντες, αφού ακολούθησαν τις σχετικές συμβουλές για την ελάττωση του αλατιού στη διατροφή τους, παρατήρησαν μια μείωση της συχνότητας ανάγκης ούρησης από πάνω από δύο φορές κάθε νύχτα, σε μια φορά μόνο. Η αλλαγή παρατηρήθηκε όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και την ημέρα, κάτι που βελτίωσε σημαντικά και την ποιότητα της ζωής τους. 

Αντίθετα, μια άλλη ομάδα 98 ατόμων, κατανάλωναν  περισσότερο αλάτι από το κανονικό με αποτέλεσμα, να πηγαίνουν στην τουαλέτα πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. O συγγραφέας της μελέτης Dr. Matsuo Tomohiro σημείωσε ότι χρειάζονται εκτενέστερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί περαιτέρω αυτή η σχέση, αλλά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους προσθέτοντας ότι: «η έρευνα αυτή αποτελεί το ενδεχόμενο ότι μια απλή τροποποίηση της διατροφής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής για πολλούς ανθρώπους».

Ο καθηγητής Marcus Drake, ένας ειδικός στη νυκτουρία από από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δήλωσε ότι η ποσότητα του αλατιού που κατανάλωναν δεν θεωρείται γενικά ότι είναι η μόνη αιτία της νυκτουρίας. Και συμπλήρωσε ότι, συνήθως, οι γιατροί τείνουν να εστιάζουν στον όγκο του νερού που πίνουν οι ασθενείς πριν τον ύπνο καθώς και στα προβλήματα της ουροδόχου κύστης και του προστάτη (στους άνδρες). «Εδώ έχουμε μια χρήσιμη μελέτη που δείχνει πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να εξετασθούν όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να βελτιώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμπτώματα».

Η ανάγκη να ξυπνούν τη νύχτα για να αδειάσουν την κύστη τους επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50, πολλοί από τους οποίους σηκώνονται τουλάχιστον δύο φορές το βράδυ.  Αυτό έχει ως επακόλουθο να διαταράσσεται ο ύπνος οδηγώντας σε άγχος, κόπωση και ευερεθιστότητα.  Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν καθώς γερνάμε, μας κάνουν να παράγουμε περισσότερα ούρα τη νύχτα. Οι αδένες του προστάτη στους άνδρες συχνά αρχίζουν να αναπτύσσονται με την ηλικία και ένας διογκωμένος προστάτης αυξάνει την ανάγκη για ούρηση.  Η νυκτουρία μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες ή καταστάσεων που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η άπνοια.

Όροι: 
Κατηγοριες: