5 τροφές που μας προκαλούν ημικρανίες

Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν περίπου ένα 15% των ενηλίκων παγκοσμίως. Παρά τις δεκαετίες έρευνας, η ακριβής αιτία τους παραμένει άγνωστη. Και αν και είναι σαφές πως η διατροφή δεν μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους στις ημικρανίες, αν ήδη πάσχουν από αυτές ο τρόπος που θρέφονται παίζει ρόλο.

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021

Στην πραγματικότητα, για ένα 10 με 60% των πασχόντων από ημικρανίες, η κατάσταση αυτή προκαλείται από ορισμένα τρόφιμα που παίρνουν. Αυτή είναι μια λίστα με τρόφιμα που συνήθως αναφέρονται ως προωθητικά για τις ημικρανίες:

Σοκολάτα

Διάφοροι ειδικοί πιστεύουν πως είτε η φαινυλαιθυλαμίνη είτε τα φλαβονοειδή, δύο ουσίες που βρίσκονται στη σοκολάτα, μπορούν να προκαλέσουν ηιμικρανίες. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα. Μερικές μελέτες έχουν πως η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες σε ευαίσθητα άτομα. Για παράδειγμα, μία μικρή μελέτη σε πάσχοντες από ημικρανία διαπίστωσε ότι οι 5 από τους 12 συμμετέχοντες είχαν κρίσεις ημικρανίας μια μέρα από την κατανάλωση σοκολάτας. Παρ' όλα αυτά, πολλές άλλες μελέτες δεν έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και ημικρανίες. Όπως και να έχει είναι πιθανό η σοκολάτα να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για ημικρανίες και όσοι έχουν παρατηρήσει πως οι ημικρανίες τους συνοδεύουν την κατανάλωσή της καλό είναι να την αποφεύγουν.

Επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το χοτ ντογκ ή διαφόρων χάμπουργκέρ περιέχουν συντηρητικά που είναι γνωστά ως νιτρικά ή νιτρώδη. Τα νιτρώδη προκαλούν την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που με την σειρά του προκαλεί ημικρανία. Στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί πολλοί πονοκέφαλοι μετά την κατανάλωση νιτρικών αλώτων και μέχρι σήμερα τα επεξεργασμένα κρέατα εξακολουθούν συχνά να αναφέρονται ως προωθητικά για την ημικρανία.

Κινέζικο

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι ένα αμφιλεγόμενο ενισχυτικό γεύσης που προσθέτουν σε πολλά κινέζικα εστιατόρια. Εδώ και δεκαετίες η κατανάλωση MSG συνδέεται με ημικρανίες. Συν τοις άλλοις, το κινέζικο φαγητό είναι υψηλό σε περιεκτικότητα αλατιού και λιπαρών, κάτι που συνδιασμό με το MSG μπορεί να κάνει το κεφάλι σου να υποφέρει.

Καφές

Αν και η καφεΐνη χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των πονοκεφάλων, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάποια στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει έμμεσα τις ημικρανίες. Είναι πολύ γνωστό φαινόμενο ένας πονοκέφαλος να εμφανίζεται ως επίδραση της καφεΐνης. Γενικότερα, το αν η καφεΐνη προκαλεί ημικρανίες ή όχι έχει να κάνει με τον οργανισμό μας. Αν ο οργανισμός μας είναι αδύναμος και με αποδυναμωμένο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, η καφεΐνη ενδέχεται να μας προκαλέσει πονοκέφαλο.

Αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά είναι ένας από τους πιο κλασικούς λόγους που έχουμε πονοκέφαλο. Αν και επιστημονικά ακόμα δεν έχει εξηγηθεί το γιατί το αλκοόλ μας προκαλεί πονοκέφαλο λαο ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να συμβάλουν στις ημικρανίες περίπου του 10% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές, όσοι είναι επιρρεπείς στο αλκοόλ και νιώθουν συχνά να πονάει το κεφάλι τους, θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση του.

Όροι: 
Κατηγοριες: