Τελικά μας παχαίνει το φαγητό πριν τον ύπνο;

Ένας ιδιαιτέρως διαδεδομένος ισχυρισμός σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες είναι αυτός που λέει πως τα μεταμεσονύκτια γεύματα εμποδίζουν την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Είναι αλήθεια όμως αυτό ή πρόκειται απλά για έναν μύθο και επί της ουσίας δεν έχει καμία σημασία πότε τρως αλλά τι και πόσο τρως;

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Οι υποστηρικτές της θέσης πως το βραδινό φαγητό μας παχαίνει βασίζουν τον ισχυρισμό τους στο ότι αν κάποιος ξυπνήσει το πρωί έχοντας φάει ακριβώς πριν κοιμηθεί, τότε αν ζυγιστεί θα διαπιστώσει πως έχει βάλει κιλά. Αυτό είναι αληθές. Ο λόγος ωστόσο για αυτό δεν έχει να κάνει με την ώρα που έχετε φάει, ούτε με το γεγονός ότι οι θερμίδες που προστίθενται στον οργανισμό λίγο πριν κοιμηθούμε δεν καίγονται ποτέ.

Το σώμα μας καίει έναν μεγάλο αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε μέσα από την αναπνοή μας, τον ιδρώτα που παράγουμε καθώς και την ούρηση. Αυτό σημαίνει πως όταν ξυπνάμε το πρωί, το σώμα μας δεν έχει προλάβει ακόμα να κάψει την τροφή που πήραμε ακριβώς πριν κοιμηθούμε και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η ζυγαριά μας δείχνει με παραπάνω κιλά. 
Κατά την διάρκεια της ημέρας ωστόσο, το σώμα μας θα ακολουθήσει έτσι  κι αλλιώς την προβλεπόμενη διαδικασία του. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν έχουμε κοιμηθεί φαγωμένοι ή νηστικοί. Με μια ακόμα… επίσκεψη στη ζυγαριά αφού έχει κυλήσει για λίγο η μέρα άλλωστε, θα διαπιστώσετε πως έχετε επανέλθει ξανά στα φυσιολογικά σας κιλά.

Με απλά λόγια, το ότι αν φάμε πριν κοιμηθούμε μας κοστίζει σε επιπλέον κιλά είναι ένας μύθος. Το ανθρώπινο σώμα παχαίνει ή αδυνατίζει ανάλογα με τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνει ημερησίως και ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία καύσης. Αυτό αποτελεί μια αμετάβλητη πραγματικότητα ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο της ημέρας που προσλαμβάνουμε τις θερμίδες.

Όροι: 
Κατηγοριες: