Σχετικα Αφιερωματα

Ζάχαρη, η …. πικρή αλήθεια

Η ζάχαρη έχει γίνει μόνιμος σύντροφος της ζωής μας. Είτε προσθέτοντάς την εμείς οι ίδιοι στο τσάι ή τον καφέ, είτε ήδη ενσωματωμένη από τη βιομηχανία στα μη αλκοολούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η ζάχαρη κυριαρχεί στη διατροφή μας. Με τα επίπεδα παχυσαρκίας να αυξάνονται επικίνδυνα σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από εμάς, κατανοώντας το πόσο κακό μπορεί να κάνει στην υγεία μας, ψάχνουμε για εναλλακτικές λύσεις. 

 

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες, καταναλώνουν πάρα πολλή ζάχαρη, συμβάλλοντας στην επιδημία της παχυσαρκίας. Μεγάλο μέρος της ζάχαρης που τρώμε προστίθεται κατά την επεξεργασία ή την προετοιμασία των τροφίμων. Περίπου το 15% των θερμίδων της διατροφής των Αμερικανών ενηλίκων προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα, κάτι που ισούται με περίπου 22 κ.γλ. ζάχαρη την ημέρα. Τα σάκχαρα συνήθως προστίθενται για να αποκτήσουν τα τρόφιμα και τα ποτά καλύτερη γεύση, αλλά παράλληλα, αυξάνουν το θερμιδικό ποσοστό, χωρίς να προσφέρουν κανένα υγιεινό όφελος. Με την πάροδο του χρόνου, η περίσσεια των γλυκαντικών ουσιών θα βλάψει την υγεία σας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει άμεση σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης, της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Δυστυχώς τα πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Στις ετικέτες των συστατικών, πιθανόν να αναφέρονται ως σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), γλυκαντικό καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σιρόπι καλαμποκιού, συμπυκνώματα χυμών φρούτων, νέκταρ, ακατέργαστη ζάχαρη, σιρόπι βύνης, σιρόπι σφενδάμου, γλυκαντικά φρουκτόζης, υγρή φρουκτόζη, μέλι, μελάσα, άνυδρη δεξτρόζη, ή άλλες λέξεις που τελειώνουν σε "-όζη" που αποτελούν τη χημική κατάληξη για τα σάκχαρα. Εάν οποιαδήποτε από αυτές τις λέξεις καταγράφεται μέσα στα πρώτα συστατικά σε μια ετικέτα τροφίμων, το φαγητό είναι πιθανό να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η συνολική ποσότητα της ζάχαρης στα τρόφιμα αναφέρεται ως "Σύνολο Υδατανθράκων" στην διατροφική ετικέτα.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να περικόψουν θερμίδες αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με διάφορες γλυκαντικές ουσίες. Αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά ή υποκατάστατα είναι πολλές φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και απαιτείται έτσι μικρότερη ποσότητα για τη δημιουργία του ίδιου επιπέδου γλυκύτητας. Το θέμα της ασφάλειας των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών παραμένει στην επικαιρότητα για δεκαετίες. Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές δεν βρήκαν σαφείς ενδείξεις ότι οποιεσδήποτε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που έχουν εγκριθεί για χρήση ως αιτία καρκίνου ή άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας στον άνθρωπο. Αλλά μπορούν να βοηθήσουν με την απώλεια βάρους; Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αντικρουόμενα. Μελέτες σε ποντίκια και μικρό αριθμό ανθρώπων δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τα υγιεινά μικρόβια του εντέρου που βοηθούν στην πέψη των τροφίμων. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αλλάξει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί γλυκόζη, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η έντονα γλυκιά γεύση των τεχνητών γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε μια προτίμηση για γλυκές τροφές και, στη συνέχεια, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των σχετικών αποτελεσμάτων σε σχέση με μη θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες. Οι επιστήμονες  φαίνεται να συμφωνούν σε κάτι: το κλειδί για την καλή υγεία είναι η καλά ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφών χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα. 

Όροι: 
Κατηγοριες: