Σχετικα Αφιερωματα

Superfoods, διατροφικοί θησαυροί, ή μήπως όχι;

Οι υπερτροφές ήρθαν για να μείνουν, καθώς το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών τις έχει βάλει για τα καλά στο διαιτολόγιό μας. Αλήθεια, γνωρίζετε τι ακριβώς είναι αυτά τα τρόφιμα;

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Με τον όρο υπερτροφές (superfoods), εννοούμε τις τροφές εκείνες που σε μικρή ποσότητα εμπεριέχουν πολλά και ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό.
Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ωμέγα 3, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτική δράση που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού μας.
Τα superfoods ωφελούν ιδιαίτερα την υγεία μας αλλά δυστυχώς ορισμένες από τις ιδιότητές τους χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους. Η ύπαρξή τους και μόνο δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του οργανισμού μας καθώς λειτουργούν επικουρικά σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή και την άσκηση.
Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα superfoods, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον λιναρόσπορο, το κινόα, τον κουρκουμά, τους σπόρους chia, το ρόδι, τους ξηρούς καρπούς και την σταφίδα.

Η «άλλη» πλευρά των superfoods

Φαίνεται πως ο όρος superfoods είναι ακόμη αρκετά αμφιλεγόμενος ενώ  η Ε.Ε. έχει προς το παρόν απαγορεύσει τους ισχυρισμούς υγείας που τους ακολουθούν, μέχρι αυτοί να αποδειχθούν αληθείς, μέσα από επιστημονικές έρευνες.
Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να έχει «φρενάρει» τις βιομηχανίες τροφίμων που συνεχίζουν τη χρηματοδότηση ερευνών για την απόδειξη των ιδιοτήτων των superfoods αφού φαίνεται πως το καταναλωτικό κοινό δείχνει σαφή προτίμηση στις λεγόμενες «υπερτροφές». Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των υπερτροφών ωστόσο, έχουν διατυπωθεί αρκετές φορές από τον επιστημονικό κόσμο, που μιλά για εμπορευματοποίηση ανύπαρκτων ιδιοτήτων των τροφίμων, ζητώντας να θεσπιστεί ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών.

Όροι: 
Κατηγοριες: