Είστε σε δίαιτα Keto και σκέφτεστε να κάνετε μια μικρή «αμαρτία»; Ξανασκεφτείτε το!

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι τα ελεύθερα ή προγραμματισμένα γεύματα διατροφικών «αμαρτιών» θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους στόχους απώλειας βάρους.

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019

Είτε είστε σκληροπυρηνικός bodybuilder ή ακολουθείτε περιστασιακά μια δίαιτα, πιθανότατα έχετε πει κι εσείς κάποια φορά ότι είναι υγιές να κάνετε μια διατροφική παρασπονδία μια φορά την εβδομάδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να «κλέβουν» έστω και λίγο όταν κάνουν δίαιτα. Αλλά είναι δυνατόν να το κάνετε και με την κετογονική δίαιτα; Πρόκειται για μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπου το σώμα παράγει κετόνες στο ήπαρ που χρησιμοποιούνται ως ενέργεια. Σε αυτή τη πλούσια σε λιπαρά αλλά φτωχή σε υδατάνθρακες δίαιτα, το σώμα αναγκάζεται να μπει σε μεταβολική κατάσταση, όχι όμως μέσα από «νηστεία» θερμίδων αλλά υδατανθράκων και στη συνέχεια εισέρχεται σε μια φυσική διαδικασία διάσπασης των λιπών στο ήπαρ. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά την δίαιτα Keto για να χάσουν βάρος, αλλά αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση ορισμένων προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης. Μελέτες έδειξαν ότι η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας, να μειώσει το σωματικό βάρος καθώς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε εκείνους που υποφέρουν από διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:
Ιδιαίτερα χαμηλοί υδατάνθρακες-μεγαλύτερος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής

Ωστόσο, πολλοί διαιτώμενοι δεν καταλαβαίνουν πώς να ακολουθήσουν τη δίαιτα αυτή με υγιή τρόπο, καθώς οι επιπτώσεις της στη μακροπρόθεσμη υγεία δεν έχουν μελετηθεί αρκετά. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να έχει αρκετές πιθανές παρενέργειες και μια νέα μελέτη δείχνει τους κινδύνους του να την ακολουθεί κάποιος χωρίς να είναι πλήρως ενημερωμένος και ειδικά την πιθανότητα πρόκλησης βλάβης των αιμοφόρων αγγείων από τις λεγόμενες «ελεύθερες ημέρες». Η πρόσφατη έρευνα που διεξάχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της British Columbia στον Καναδά ανακάλυψε ότι η κατανάλωση ακόμη και μόνο μιας δόσης 75 γρ. γλυκόζης, όταν ακολουθεί κάποιος τη διατροφή Keto, μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία.

Εννέα άνδρες κλήθηκαν να καταναλώσουν ένα ποτό με γλυκόζη 75 γρ. πριν και μετά από μια περίοδο επτά ημερών σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες περιλάμβανε 70% λιπαρά, 20% πρωτεΐνες και μόνο 10% υδατάνθρακες, κάτι παρόμοιο με τη σύγχρονη κετογονική δίαιτα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπήρξε αύξηση των βιολογικών δεικτών αίματος που υποδηλώνουν ότι τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων τέθηκαν υπό πίεση λόγω της απότομης αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά επειδή, παρόλο που οι συμμετέχοντες ήταν νέοι άνδρες, η κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων τους μετά την κατανάλωση του ποτού γλυκόζης ήταν παρόμοια με εκείνη των ατόμων με κακή καρδιαγγειακή υγεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nutrients και ο επικεφαλής συγγραφέας Jonathan Little, εξηγεί ότι η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία οφείλεται στη μεταβολική ανταπόκριση του οργανισμού σε αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων. "Θελήσαμε να μάθουμε τι συμβαίνει με τη φυσιολογία του οργανισμού όταν μια δόση γλυκόζης επανεισαχθεί στο σώμα. Επειδή η μειωμένη ανοχή γλυκόζης και οι αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, είχε νόημα να εξετάσουμε τι συνέβαινε στα αιμοφόρα αγγεία μετά από μια απότομη αύξηση του σακχάρου". Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι επειδή αυτή η συγκεκριμένη μελέτη περιέλαβε μόνο εννέα άτομα, υπάρχει ανάγκη για διεξοδικότερη έρευνα με μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: