Σχετικα Αφιερωματα

Ανοιξιάτικες δίαιτες αποτοξίνωσης, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Αποτοξίνωση με χυμούς ή φρούτα, καθαρισμός παχύ εντέρου, αποτοξίνωση από τη ζάχαρη και άλλα πολλά διαιτητικά σχήματα μας βάζουν στον πειρασμό να τα δοκιμάσουμε . Είναι δύσκολο να μην υποκύψουμε σε υποσχέσεις για «γρήγορη απώλεια βάρους», «τέλειο δέρμα» ή «super ενέργεια». Αν σχεδιάζετε να ακολουθήσετε κάποιο από αυτά για να «καθαρίσετε» το σώμα σας αυτή την άνοιξη, διαβάστε παρακάτω γιατί οι γνώμες των ειδικών διχάζονται.

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

Συνήθως όλες αυτές οι ειδικές δίαιτες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά και έχουν τους ίδιους βασικούς στόχους: να αφαιρέσουν τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό. Μερικές φορές, στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο όργανο όπως το ήπαρ ή το έντερο και θεωρητικά, η αποτοξίνωση σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. Η αφαίρεση των τοξινών έχει αμφισβητήσιμα οφέλη, όπως:

  • Βελτιωμένη ενέργεια
  • Απώλεια βάρους
  • Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, τους πονοκεφάλους, τους μυϊκούς πόνους και την κόπωση.

Ακούγεται υπέροχο, έτσι; Αυτό που μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε είναι ότι το σώμα μας αποτοξινώνεται φυσικά. Η πεπτική οδός, το συκώτι, τα νεφρά, οι πνεύμονες και το δέρμα είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των τοξινών που αποβάλλονται μέσω των ούρων, των κοπράνων ή του ιδρώτα.

Η θεωρία πίσω από αυτές τις δίαιτες είναι ότι, εξαλείφοντας τα στερεά τρόφιμα ή συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, εξαλείφουν τις τοξίνες. Αυτό υποτίθεται ότι προσφέρει στο πεπτικό σύστημα ένα διάλειμμα, επιτρέποντάς του να ξεκουραστεί και να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά στο μέλλον. Τα στερεά τρόφιμα συχνά αντικαθίστανται με ποτά όπως το νερό με λεμόνι, σιρόπι σφενδάμου και πιπέρι καγιέν, πράσινο τσάι; ή φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών. Οι καθαρισμοί μπορούν να διαρκέσουν από μία ημέρα έως ένα μήνα.

Είναι όμως αποτελεσματικοί; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πεπτική οδός θα θεραπευτεί αν εξαλείψετε τις στερεές τροφές από τη διατροφή σας (εκτός αν έχετε πεπτικές διαταραχές όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη). Τα στερεά τρόφιμα είναι πραγματικά χρήσιμα. Οι ίνες, που βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, επιβραδύνουν την πέψη, βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και απομακρύνουν τις τοξίνες μέσω των κοπράνων. Το πεπτικό μας σύστημα χρησιμοποιεί προβιοτικά από τις φυτικές ίνες για να θρέψει τα έντερα με ευεργετικά βακτήρια, που βοηθούν στη διατήρηση της ανοσολογικής υγείας. Οι αποτοξινωτικοί καθαρισμοί αυτού του είδους δεν είναι αποτελεσματικοί για μακροχρόνια απώλεια βάρους. Το βάρος που χάσατε από μια τέτοια δίαιτα είναι αποτέλεσμα της απώλειας υγρών και των αποθεμάτων υδατανθράκων, τα οποία επανέρχονται μετά την επιστροφή σε μια κανονική διατροφή. Για τους αθλητές, η απώλεια των αποθεμάτων υδατανθράκων σημαίνει ότι χάνουν την πηγή ενέργειας που προτιμά το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Πριν αποφασίσετε να δοκιμάσετε κάποια αποτοξινωτική μέθοδο και να ξοδέψετε αρκετά χρήματα σε ένα υποτιθέμενο μαγικό ρόφημα ή χυμό φρούτων και λαχανικών, βεβαιωθείτε ότι έχετε σταθμίσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα:

  • Αποφυγή βαρέων μετάλλων και οργανικών ρύπων
  • Εξάλειψη των "τοξινών" του σωματικού λίπους κατά τη διαδικασία απώλειας του λίπους αυτού
  • Άσκηση και τακτική εφίδρωση
  • Κατανάλωση μη επεξεργασμένων, θρεπτικών και υγιεινών τροφών
  • Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων
  • Ενυδάτωση μέσω το πόσιμου νερού και των ροφημάτων
  • Περιορισμός του στρες και καλός ύπνος
  • Θα επωφεληθείτε από την αυξημένη πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών
  • Μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανές ευαισθησίες σας σε κάποια τρόφιμα.

Μειονεκτήματα:

  • Αυτές οι δίαιτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και μπορεί να διαταράξουν τον μεταβολικό σας ρυθμό και τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και ενέργειας
  • Μπορεί να εμφανίσετε γαστρεντερική δυσφορία και συχνή κινητικότητα του εντέρου
  • Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
  • Οποιαδήποτε απώλεια βάρους, επανέρχεται μετά την επιστροφή στην κανονική διατροφή.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε, θυμηθείτε ότι μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό σας. Αν αποφύγετε τις τοξίνες από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ και το κάπνισμα, τότε εάν δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, μια δίαιτα αποτοξίνωσης θα έχει περιορισμένο όφελος. Αντί της αυστηρής απαγόρευσης, οι ειδικοί συνιστούν πάντα μια πιο ισορροπημένη, μακροπρόθεσμη προσέγγιση που επικεντρώνεται στις παραπάνω υγιεινές διατροφικές αρχές.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: