Κολλαγόνο vs ζελατίνη

Η ζελατίνη και το κολλαγόνο είναι δύο πρωτεΐνες που συσχετίζονται συνήθως με οφέλη για την υγεία, όπως η αντιμετώπιση του συνδρόμου του διαπερατού εντέρου, η πρόληψη των ρυτίδων, η βελτίωση της πέψης και η μείωση του πόνου των αρθρώσεων. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.  Αλλά ενώ προέρχονται από τις ίδιες πηγές, δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

Παρόμοια, αλλά διαφορετικά

Το κολλαγόνο βρίσκεται στα οστά, στο δέρμα και στους ιστούς. Δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταναλώνουμε τένοντες ή συνδέσμους, αυτά τα ζωικά μέρη πρέπει να μαγειρευτούν χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται μερική υδρόλυση, για να γίνει το κολλαγόνο εύπεπτο. Η υδρόλυση και η ξήρανση των οστών και των ιστών σχηματίζει τη σκόνη ζελατίνης. Με άλλα λόγια, η ζελατίνη είναι η μαγειρεμένη μορφή κολλαγόνου. Η παρασκευή ζωμού από κόκαλα είναι ένας από τους πιο εύγευστους τρόπους για να βάλετε περισσότερο κολλαγόνο και ζελατίνη στη διατροφή σας. Σιγοβράστε για πολύ ώρα τα κόκαλα και τους ιστούς σε νερό μαζί με διάφορα μυρωδικά και το κολλαγόνο και η ζελατίνη απελευθερώνονται από τα οστά και νοστιμίζουν τη θρεπτική σούπα σας.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα κολλαγόνου, μπορεί να έχετε ακούσει για υδρολυμένο κολλαγόνο ή για πεπτίδια κολλαγόνου. Αυτή η μορφή είναι απλά ζελατίνη που έχει υποστεί πιο σύνθετη επεξεργασία μέσω υδρόλυσης για να σχηματίσει μικρότερες πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν εύκολα να αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Με άλλα λόγια, οι διαφορές μεταξύ κολλαγόνου και ζελατίνης επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο υποβάλλονται σε επεξεργασία και η μέθοδος που χρησιμοποιείται δίνει στο κολλαγόνο και τη ζελατίνη διαφορετικές υφές αλλά και μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα παρόμοια οφέλη του κολλαγόνου και της ζελατίνης για την υγεία αλλά και στις διαφορές τους:

Τι κοινό έχουν το κολλαγόνο και η ζελατίνη

Επειδή και τα δύο προέρχονται από τις ίδιες πηγές, έχουν τα ίδια προφίλ αμινοξέων. Τα περισσότερα από τα αμινοξέα αυτά, κυρίως η προλίνη και η γλυκοζαμίνη έχουν εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη δράση (σε αντίθεση με κάποιες άλλες ζωικές πρωτεΐνες), γεγονός που τα καθιστά ευεργετικά για την υποστήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία των αρθρώσεων και την ανάπτυξη νέου χόνδρου. Έχει διαπιστωθεί ότι όταν αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε αφθονία, βοηθούν στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με την αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ένα άλλο αμινοξύ που βρίσκεται στην ζελατίνη και το κολλαγόνο είναι η γλυκίνη. Ως ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες, η γλυκίνη εκτός του ότι συμβάλει στην βελτίωση του πόνου των αρθρώσεων, έχει και το πρόσθετο πλεονέκτημα της υποστήριξης της υγιούς λειτουργίας του νευρικού συστήματος, της καλής ποιότητας του ύπνου, της κατασκευής κολλαγόνου και της ενίσχυσης της εντερικής επένδυσης. Τέλος, το κολλαγόνο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για υγιές και νεανικό δέρμα. Ως η πιο άφθονη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα μας, συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, διατηρώντας το λείο, απαλό και νεανικό. Δεδομένου ότι ο οργανισμός μας αρχίζει να παράγει λιγότερο κολλαγόνο μετά την ηλικία των 25 ετών, η λήψη κολλαγόνου και ζελατίνης από τη διατροφή μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος από μέσα προς τα έξω. Ως πρωτεΐνη, το κολλαγόνο είναι επίσης ένα κύριο δομικό στοιχείο για υγιή δόντια, οστά, μαλλιά και νύχια .

Βασικά οφέλη της ζελατίνης

Όταν το κολλαγόνο βράσει, υδρολύεται εν μέρει και ξηραίνεται για να σχηματίσει ζελατίνη, μετατρέπεται σε εύθρυπτη, ξηρή σκόνη. Αλλά όταν αναμιγνύεται με ζεστά υγρά, διαλύεται με τη μορφή γέλης (από όπου και η ονομασία ζελατίνη). Εάν έχετε φάει το γνωστό και δροσερό ζελέ φρούτων, τότε έχετε φάει και ζελατίνη. Η ζελατινώδης σύστασή της είναι αυτό που την καθιστά χρήσιμη ως πυκνωτικό στις συνταγές (όπως οι σπιτικές σάλτσες, τα αγαπημένα gummy bears αλλά και οι σούπες). Η υφή αυτή καθορίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο αφομοιώνεται και απορροφάται από το σώμα μας και μπορεί να επηρεάσει ορισμένες πτυχές της υγείας μας, από την ισορροπία του σακχάρου μέχρι την καλή λειτουργία του εντερικού συστήματος.

Εντερικό σύστημα

Φανταστείτε τη ζελατίνη ως ένα παχύ πήκτωμα που κινείται και χωνεύεται αργά γι' αυτό και θεωρείται ότι καταπραΰνει την επένδυση του εντέρου. Δεδομένου ότι η ζελατίνη περιέχει 30% γλυκίνη, μια ουσία που αποδεδειγμένα βελτιώνει την υγεία του εντέρου, αποκαθιστώντας το εντερικό τοίχωμα και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του συνδρόμου του διαπερατού εντέρου καθώς και των αυτοάνοσων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι αλλεργίες.

Ισορροπία σακχάρου αίματος

Μια μελέτη έδειξε ότι όταν η ζελατίνη καταναλώθηκε με ζάχαρη, μείωσε την απόκριση γλυκόζης κατά σχεδόν 50% . Αυτό υποδηλώνει ότι η ζελατίνη είναι μια αποτελεσματική πρωτεΐνη για τη μείωση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται με πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα. Επομένως, η ζελατίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διαχείριση και τη βελτίωση του διαβήτη τύπου 2 και άλλων ανισορροπιών του σακχάρου στο αίμα . Εφόσον τα πεπτίδια κολλαγόνου περιέχουν επίσης γλυκίνη, είναι πιθανό να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Πεπτική Υγεία

Μπορεί να βελτιώσει την κανονικότητα του εντέρου και να ανακουφίσει από φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος, βελτιώνοντας την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Παρενέργειες

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν πεπτικά συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα και καούρα όταν βάλουν για πρώτη φορά τη ζελατίνη στη δίαιτά τους ή όταν καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από το κανονικό. Για να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα, είναι καλύτερα να καταναλώνετε αρχικά 1 κουταλάκι του γλυκού και σταδιακά να αυξήσετε την πρόσληψη σε 1 έως 1 ½ κουταλιές της σούπας.

Βασικό πλεονέκτημα του υδρολυμένου κολλαγόνου

Τα πεπτίδια κολλαγόνου παρέχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία όπως η ζελατίνη, ωστόσο υπάρχει το πλεονέκτημα της ευκολότερης απορρόφησης από τον οργανισμό. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου σε σκόνη είναι ζελατίνη που έχει υποβληθεί σε πιο εντατική επεξεργασία χρησιμοποιώντας υδρόλυση, η οποία σχηματίζει μικρότερα μόρια που ονομάζονται πεπτίδια βραχείας αλυσίδας και τα οποία είναι πιο βιοδιαθέσιμα και προκαλούν λιγότερα πεπτικά συμπτώματα.

Συμπερασματικά, και οι δύο αυτές πρωτεΐνες παρέχουν εξίσου πολλά από τα απίστευτα οφέλη για την υγεία, οπότε δεν υπάρχει πραγματικά "λάθος" επιλογή. Η προτίμηση έγκειται περισσότερο στο πώς θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε, δηλαδή αν σκοπεύετε να αναμίξετε το κολλαγόνο στα smoothies σας, ή να προσθέσετε υφή στις συνταγές σας καθώς και σε ποια μορφή κολλαγόνου το σώμα σας ανταποκρίνεται καλύτερα. Και μην ξεχνάτε, εκτός από τα συμπληρώματα, μπορείτε επίσης να βάλετε το κολλαγόνο και τη ζελατίνη στη διατροφή σας καταναλώνοντας ζωμό από βρασμένα κόκκαλα.  Ο χρόνος που σιγοβράζονται τα κόκκαλα (έως και 24 ώρες) επιτρέπει την απελευθέρωση κολλαγόνου και ζελατίνης στον ζωμό, κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι χωνεύεται γρηγορότερα από μια σκόνη.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: