5 τροφές που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος

Σπανίως δίνουμε την σημασία πρέπει αλλά η υγιεινή του δέρματός μας είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε. Σε χώρες όπως η Ελλάδα με έντονη παρουσία ήλιου, οι ζημιές που μπορεί να γίνουν στο δέρμα μας είναι πολλές. Ελάχιστοι το ξέρουν αλλά η πρόληψη για αυτό περνάει και μέσα από το τι τρώμε.

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019

Όπως είναι γνωστό, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μας από πολύ ισχυρά και οδυνηρά εγκαύματα μέχρι ακόμα και καρκίνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας και το κατά πόσο ενισχυμένο είναι επηρεάζει τις πιθανότητες να μας βλάψει ο ήλιος. Φυσικά, το φαγητό που τρώμε δεν προστατεύει από μόνο του το δέρμα μας ωστόσο παίζει και αυτό τον ρόλο του.

Ακολουθούν μερικές τροφές που βελτιώνουν την υγιεινή του δέρματός μας:

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό που μας προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο. Αν τρώτε καθημερινά ντομάτες μειώνεται ο κίνδυνος για εγκαύματα στο δέρμα σας και αυξάνεται η φυσική προστασία από τον ήλιο.

Τσάι και καφές

Πολλά είδη τσαγιού καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος, έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ σύμφωνα με διάφορες μελέτες ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι την ημέρα μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Επίσης, όπως έχει διαπιστώσει συγκεκριμένα μια νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «International Journal of Cancer», όσοι πίνουν καφέ καθημερινά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Σπανάκι

Ένα από τα χαρακτηριστικά όλων των πράσινων λαχανικών είναι πως έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, κάτι που στο σπανάκι το συναντάμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μια αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «International Journal of Cancer», διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που στο παρελθόν έπασχαν από καρκίνο του δέρματος και έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα σπανάκι την ημέρα, μείωναν με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο της ανάπτυξης του καρκίνου κατά περισσότερο από 50%. Επίσης, μια μεγάλη μελέτη από την Ιταλία ανακάλυψε πως όσες περισσότερες μερίδες σπανάκι την εβδομάδα τρώει ένας άνθρωπος τόσες λιγότερες πιθανότητες έχει να προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο σπανάκι τρώτε, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία του δέρματός σας.

Μαύρη σοκολάτα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Nutrition», μόλις δυο πλάκες μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σας σε υγιή επίπεδα και να σας προστατέψουν από την πρόωρη γήρανση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τα φλαβονοειδή που συναντάμε στην μαύρη σοκολάτα και τα οποία είναι πολύ πιο αυξημένα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο είδος σοκολάτας διότι περιέχει λιγότερα πρόσθετα συστατικά.

Εσπεριδοειδή φρούτα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εσπεριδοειδή βοηθάνε στην πρόληψη των φλεγμονών, της πρόωρης γήρανσης και διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό είναι σε μεγάλο μέρος οφείλεται στα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την ανοσία και καταπολεμά τον καρκίνο του δέρματος. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί πως προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο και το μελάνωμα και πιο αποτελεσματικό είναι να τρώτε τα συγκεκριμένα φρούτα αντί να τα πίνετε υπό μορφή χυμών. Άλλωστε, σημείο-κλειδί για τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα εσπεριδοειδή είναι η ψίχα τους (το σαρκώδες λευκό μέρος ανάμεσα στο δέρμα και τα τμήματα) και η διαφανή μεμβράνη γύρω από κάθε τμήμα, που χάνεται σε περίπτωση που τα στίψετε.

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: