Το μπέικον, τα λουκάνικα και το σαλάμι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ειδικά σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Η πρόσφατη αυτή επιστημονική έρευνα διερεύνησε το ρόλο που διαδραματίζει η υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Jill Pell, ανέλυσαν τα δεδομένα 262.200 γυναικών ηλικίας από 40 έως 69 ετών, 4.819 από τις οποίες είχαν καρκίνο πάνω από επτά χρόνια.

Η ομάδα των ερευνητών βρήκε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος σε σύγκριση με όσες έτρωγαν λιγότερο. Η πλούσια κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν είχε σημαντική επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σύμφωνα με τη μελέτη αυτή. Δεδομένα από αυτή την έρευνα υποδηλώνουν ότι η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και όγκων στο στήθος. Διαπιστώθηκε ότι όσες κατανάλωναν ακόμη και μικρές μερίδες επεξεργασμένου κρέατος και όχι καθημερινά, είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (αυξημένος κατά 21% ) παρατηρήθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν περισσότερο από 9 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου δύο λουκάνικα ή τρεις μερίδες μπέικον την εβδομάδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει τα επεξεργασμένα κρέατα, μαζί με τα τσιγάρα και το αλκοόλ, στους καρκινογόνους παράγοντες, κυρίως λόγω της σαφούς τους σύνδεσης με τον καρκίνο του εντέρου. Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και τον καρκίνο του μαστού, τουλάχιστον σε ορισμένες γυναίκες. Τα επεξεργασμένα κρέατα, εκτός από πολλά κορεσμένα λίπη, περιέχουν διάφορα συντηρητικά και χημικά χρώματα που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στη επιθεώρηση European Journal of Cancer

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: Univercity of Glaskow

Όροι: 
Κατηγοριες: