Το αντίκτυπο της εμμονής μας για το κρέας

Η βιομηχανία εκτροφής ζώων καταναλώνει τους περισσότερους πόρους του πλανήτη μας. Καταλαμβάνει περίπου την μισή χερσαία περιοχή της γης και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 14,5% της συνολικής εκπομπής αερίων θερμοκηπίου αν και κάποιες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αυτό το ποσοστό είναι πιο κοντά στο 51%.

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2018

Η παραγωγή βοδινού κρέατος στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκαλεί χρόνια ξηρασία στις αστικές περιοχές της Βραζιλίας, καθώς τα εκτροφεία κοπαδιών καταλαμβάνουν περίπου το 80% της αποψιλωμένης έκτασης του Αμαζονίου και τεράστιες ποσότητες της παροχής νερού της χώρας διοχετεύεται στην κτηνοτροφία. Η αποψίλωση στον Αμαζόνιο - 232.000 τετραγωνικά μίλια έχουν απογυμνωθεί από το 1970 για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τις κτηνοτροφίας και της ξύλευσης – έχει συνδεθεί με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική. Το τροπικό δάσος λειτουργεί σαν φυσικό φίλτρο άνθρακα, παρακρατώντας 90-140 εκατομμύρια τόνων άνθρακα, ο οποίος σε αντίθετη περίπτωση θα επιτάχυνε δραματικά την αλλαγή του κλίματος παγκοσμίως.

Στην πολιτεία της California – η οποία τα τελευταία χρόνια εδραιώθηκε σαν περιοχή εκτεταμένης ξηρασίας – οι γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες καταναλώνουν το 93% της παροχής νερού, με την γαλακτοβιομηχανία να κρατάει τα ηνία. Περίπου 1,8 εκατομμύρια γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες βρίσκονται στην California. Εκατομμύρια τόνοι νερού απαιτούνται για να πίνουν οι αγελάδες, να ποτίζεται η τροφή, να ξεπλένονται τα απόβλητα, και να καθαρίζεται το αίμα και το λίπος από τα σφαγεία. Η διαδικασία σφαγής ενός μόνο ζώου απαιτεί 520 λίτρα νερού.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστήμιου της Twente στην Ολλανδία, κατέδειξε ότι η έλλειψη νερού του πλανήτη είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αρχικά είχαν υπολογίσει οι επιστήμονες. Τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι (τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού) ζουν κάτω από συνθήκες έλλειψης νερού για τουλάχιστον ένα μήνα ετησίως.

Χρειάζονται 30 ημέρες βροχών για να παραχθούν μόνο 4 λίτρα γάλακτος και περίπου 16.000 λίτρα νερού για να παράγουν τον μέσο όρο κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών ημερησίως. Συγκριτικά, η μέση κατανάλωση λαχανικών, απαιτεί 1.200 λίτρα νερού ημερησίως. Αν ένα μόνο άτομο, άλλαζε την διατροφή του σε χορτοφαγική, θα γλύτωνε τον πλανήτη από 800.000 λίτρα νερού ετησίως.

Επιπρόσθετα, η κτηνοτροφία προκαλεί υπερβολική μόλυνση στον αέρα και στο νερό, υποβιβασμό του εδάφους, αποψίλωση των δασών, και οδηγεί χιλιάδες είδη προς εξαφάνιση.

Και μετά από όλα αυτά, ένας στους 8 ανθρώπους ακόμη υποφέρει από έλλειψη τροφής. Ο αληθινός πόλεμος ενάντια στην αλλαγή του κλίματος γίνεται στο πιάτο μας, πολλές φορές την ημέρα, με τις διατροφικές επιλογές που κάνουμε. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και το είδος μας, είναι ότι εις γνώσιν μας τρώμε ο ένας τον άλλον μέχρι την εξαφάνισή μας, και κάνουμε πολύ λίγα γι αυτό.

Όροι: 
Κατηγοριες: