Σχετικα Αφιερωματα

Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την ημέρα;

Όλοι όσοι αθλούνται και γυμνάζονται συστηματικά το γνωρίζουν: μετά την άσκηση η πρωτεΐνη είναι μια σημαντική ανάγκη για τον οργανισμό. Και μια εύκολη και νόστιμη πηγή πρωτεΐνης είναι το αυγό. Πρόκειται για μια τροφή άλλωστε τόσο νόστιμη που μπορεί μάλιστα να γίνει και εθιστική. Όλα τα πράγματα όμως χρειάζονται μέτρο.

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

Το ωραίο με το αυγό είναι ότι μπορείς να το φας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να γλυτώνεις από την μονοτονία χωρίς να αφαιρείται στο ελάχιστο η νοστιμάδα του. Μπορείς να το φας τηγανιτό, βραστό, υπό μορφή ομελέτας ή ποσέ που είναι και μια από τις καλύτερες επιλογές. Κάθε μέρα μπορείς να τρως αυγό μια διαφορετικό τρόπο. Όλοι οι λάτρεις των αυγών όμως, μάλλον αναρωτιούνται: είναι υγιεινό αυτό σε καθημερινή βάση;

Η Κέρι Γκανς, συγγραφέας βιβλίων για διατροφικά ζητήματα, δίνει μια πολύ ελπιδοφόρα απάντηση για τους... «εραστές» του αυγού. Σύμφωνα με αυτή «για τον μέσο άνθρωπο, δύο αυγά την ημέρα είναι μια χαρά». Πραγματικά, τέλεια νέα! Ή μήπως κάπου υπάρχει μια παγίδα;

Η Γκανς συνεχίζει προειδοποιώντας: «Όλοι μας πρέπει να εξετάζουμε τη συνολική διατροφή μας και να ελέγχουμε τις πηγές του κορεσμένου λίπους που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Μπορεί να είναι απόλυτα υγιές να τρώμε δύο αυγά την ημέρα αλλά αν αυτά συνδυάζονται με τυρί ή τα τρώμε υπό μορφή ομελέτας πρέπει να ξέρουμε ότι το κορεσμένο λίπος που εισέρχεται στον οργανισμό μας εκτοξεύεται και οι θερμίδες αυξάνονται ανάλογα».

Για τους πιο πολλούς από εμάς, ένα τυπικό γεύμα με αυγά αποτελείται από δυο τηγανισμένα αυγά με αλάτι και πιπέρι και μερικές φέτες ψωμί. Σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα είναι σχετικά καλά αλλά συνήθως τα πράγματα δεν... μένουν σε αυτό το επίπεδο. Πολλοί προσθέτουμε σε αυτό το λιτό γεύμα και λίγο μπέικον καθώς και τυρί. Τότε τα πράγματα... ξεφεύγουν.

Η σωστή ποσότητα αυγών που μπορούμε να τρώμε λοιπόν μάλλον εξαρτάται από το υπόλοιπο της διατροφής μας. Ένα μέσο αυγό έχει περίπου 80 θερμίδες, πέντε γραμμάρια λίπους και έξι γραμμάρια πρωτεΐνης. Αν κάθε μέρα τρώμε φαγητά που μας δίνουν τις πρωτεΐνες και το λίπος που χρειαζόμαστε, τότε το να τρώμε μια ομελέτα για πρωινό κάθε μέρα δεν είναι μια καλή ιδέα. Αλλά αν έχουμε έλλειψη πρωτεΐνης τότε ένα ή δύο αυγά είναι η καλύτερη και απολαυστικότερη επιλογή.

Φωτογραφία από τον χρήστη Trang Doan στο Pexels

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: