Έτσι θα φτιάξετε το τέλειο αυγό ποσέ

Τα αυγά ποσέ είναι το… Ιερό Δισκοπότηρο του πρωινού. Είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από το τυπικό τηγανητό ή βραστό αυγό, είναι πολύ πιο γευστικό, αν ξέρεις πως να το φτιάξεις, και μπορεί να κάνει ακόμα και μια… φρυγανιά να απογειωθεί γευστικά. Χρειάζεται, όμως, τρόπος για να καταφέρετε να φτιάξετε το τέλειο αυγό ποσέ και να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση. 

 

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Ακούγεται αρκετά εύκολο:. Απλά σπάμε το αυγό μέσα στο νερό και περιμένουμε να γίνει η δουλειά. Λάθος. 

Το αυγό πρέπει να είναι φρέσκο 

Σε αντίθεση με το βραστό, το οποίο αν είναι μερικών ημερών γίνεται καλύτερο και ξεφλουδίζεται πιο εύκολα, το αυγό ποσέ πρέπει να είναι φρεκότατο. Όσο πιο φρέσκο, τόσο το καλύτερο. Έτσι, λοιπόν, να προτιμάτε να τα μαγειρεύετε όσο τα αυγά σας είναι φρέσκα. Όσο πιο πολλές ημέρες έχει μείνει στο ψυγείο σας το αυγό, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να διαλυθεί. 

Πόσο νερό βάζω; 

Δεν χρειάζεται να γεμίσετε την κατσαρόλα σας με νερό. Βαλτέ τόσο όσο χρειάζεται για να καλυφθεί το αυγό σας και λιγάκι παραπάνω. Το πολύ νερό, παρασύρει προς τον πάτο τον κρόκο που είναι πιο βαρύς και έτσι τα ασπράδια αρχίζουν και διαλύονται με αποτέλεσμα αντί για ποσέ να φτιάξετε μια σούπα. 

Προσθέστε ξύδι 

Πριν βράσει το νερό προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ξύδι και ένα φύλλο δάφνης. Βράστε και χαμηλώστε τη φωτιά, ώστε να σταματήσουν οι μπουρμπουλήθρες του βρασμού. Στη συνέχεια αφού έχετε σπασει το αυγό μέσα σε μια κούπα, ρίξτε το μέσα στην κατσαρόλα. 

Ο χρόνος 

Ο συγχρονισμός είναι τον παν για τα αυγά ποσέ. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χρονόμετρο, Για να ψηθεί σωστά το αυγό σας χρειάζεται ακριβώς 4 λεπτά με το νερό να σιγοβράζει. Ακόμα και 30 δευτερόλεπτα παραπάνω, μπορεί να χαλάσουν την κρόκο σας. Μόλις είναι έτοιμο, χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα και βάλτε το πάνω σε απορροφητικό χαρτί. 

Μαγειρέψτε για όλους

Ποτέ μην προσπαθήσετε να βάλετε πάνω από 2-3 αυγά στην ίδια κατσαρόλα. Όχι μόνο  γιατί θα συγκρουστούν μεταξύ τους, αλλά γιατί τα περισσότερα αυγά θα ρίξουν τη θερμοκρασία του νερού με αποτέλεσμα να επηρεάσουν το σωστό μαγείρεμα. Ένας τρόπος αν θέλετε να κάνετε πολλά αυγά είναι ο εξής: Πάρτε το σκεύος που φτιάχνονται τα μάφιν και βάλτε σε κάθε τρύπα, μία κουταλιά της σούπας νερό. Προσθέστε μερικές σταγόνες ξύδι και σπάστε απαλά το αυγό μέσα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε για 11-13 λεπτά και έως 15 αν θέλετε πιο σταθερό τον κρόκο. 

Όροι: 
Κατηγοριες: