Διαμετρικά αντίθετα τα οράματα και οι διεκδικήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) με αυτά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα

Mε αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τα δύο εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, τη φέτα και το γιαούρτι, ο ΣΕΒΓΑΠ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του καθώς, ενώ κινδυνεύουν να χαθούν υφιστάμενες ή δυνητικές ξένες αγορές από τους σφετεριστές των δύο αυτών ελληνικών προϊόντων, η πολιτεία αρκείται σε επαναλαμβανόμενα ευχολόγια χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα.

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Ο ΣΕΒΓΑΠ απορεί και αμφισβητεί ευθέως την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σχετικά με τη δήλωση του Επιτρόπου Υγείας κ. Andriukaitis, για την "ελληνικότητα" του γιαουρτιού, αναφέροντας πως τα προϊόντα αυτά βάλλονται από παντού χωρίς την παραμικρή προστασία καθώς το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Τσεχία αλλά σε όλο τον κόσμο που κυκλοφορούν απομιμήσεις ελληνικών προϊόντων φέτας και γιαουρτιού.  Θεωρεί ότι τα κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα δέχονται ισχυρό πλήγμα από τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στην εκάστοτε χώρα να τα «εκμεταλλεύεται» και να τα «βαφτίζει» ως δικά της. Εκφράζει το φόβο ότι με ανοχή της κυβέρνησης χάνεται η ταυτότητα της ελληνικής φέτας και του γιαουρτιού από τον παγκόσμιο χάρτη και ζητά αυστηρότερα μέτρα, εντατικούς ελέγχους και προσφυγή στη δικαιοσύνη για όσους παρανομούν. 

Με αφορμή την ενέργεια της Τσεχίας να συντάξει εθνική νομοθεσία για τη δημιουργία κατηγορίας ελληνικού γιαουρτιού Ο ΣΕΒΓΑΠ τονίζει ότι : «Δυστυχώς, δεν έχει γίνει κατανοητό ούτε καν από το ίδιο το Υπουργείο ότι δεν υπάρχει προϊόν «ελληνικό γιαούρτι».  Το ελληνικό γιαούρτι δηλώνει καταγωγή, δεν είναι προϊόν, δεν είναι ένας τύπος, ούτε μια συνταγή, ούτε ένα στυλ όπως ισχυρίζεται εντελώς λανθασμένα ο Επίτροπος. Δεν μπορεί λοιπόν να νομιμοποιείται από τον κ. Andriukaitis οποιοσδήποτε παρασκευαστής του εξωτερικού ονομάζει το γιαούρτι του «Ελληνικού στυλ (Greek style) » ή «Ελληνικού τύπου (Greek type)».  Η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετη στον Κανονισμό της Ε.Ε. αριθ. 1169/2011, όπου αναγράφεται ότι οι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές. Είναι παράνομο να χρησιμοποιεί κανείς την ονομασία greek yogurt για ένα προϊόν που δεν έχει παραχθεί στην Ελλάδα. Ο πόλεμος που πρέπει να διεξάγουμε παρότι δύσκολος και μεγάλος είναι ταυτόχρονα και πολύ απλός γιατί διεκδικούμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο όρος «ελληνικό» προσδιορίζει προέλευση και μόνο προέλευση του προϊόντος όταν χρησιμοποιείται στην ονομασία του».

Όσον αφορά τη «θετική εξέλιξη» όπως χαρακτήρισε το Υπουργείο το θέμα της προστασίας της φέτας στη συμφωνία CETA με τον Καναδά, εξέφρασε για άλλη μια φορά τις  επιφυλάξεις του σχετικά με την «δήθεν» πενταετή μεταβατική περίοδο και την πιθανότητα αναθεώρησης της συμφωνίας καθώς και τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ε.Ε. 

Όροι: 
Κατηγοριες: