Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση προστατεύουν την καρδιά

Παρά το δημόσιο σκεπτικισμό σχετικά με τις πιθανές αρνητικές συνέπειες για την υγεία από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επιστημονικά στοιχεία εξακολουθούν να επικυρώνουν τα πολλά θετικά θρεπτικά οφέλη από την κατανάλωσή τους.

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021

Η στεφανιαία νόσος (CHD) είναι μια κατάσταση κατά την οποία η παροχή αίματος στην καρδιά περιορίζεται, συνήθως λόγω της συσσώρευσης λίπους στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον καρδιακό μυ. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως πόνο στο στήθος, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακή προσβολή. Μερικοί από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για CHD είναι το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη συναίνεσης ως προς το αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι καλή ή κακή για την υγεία ενός ατόμου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να διαφέρουν ως προς τις επιπτώσεις τους στη μακροχρόνια σωματική υγεία. Οι ερευνητές επικεντρώνουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στα οφέλη από την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση όπως είναι το κεφίρ το βουτυρόγαλα, το ξινόγαλο, το γιαούρτι και το τυρί. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φιλανδίας προχώρησαν πρόσφατα σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition για να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ του κινδύνου καρδιακής ανακοπής και των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν ή όχι υποστεί ζύμωση.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, εξέτασαν περίπου 2.000 άνδρες μεταξύ του 1984 και του 1989, αξιολογώντας τον τρόπο ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες. Στη συνέχεια τους διαχώρισαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τη λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων και τους παρακολούθησαν για περίπου 20 χρόνια, μέσα από διάφορα τεστ κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, διαπίστωσαν ότι 472 από τους άνδρες αυτούς είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως πχ. καρδιακή προσβολή. Μετά από περαιτέρω μελέτη, παρατήρησαν ότι τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που είχαν υποστεί ζύμωση και περιείχαν λιγότερο από 3,5% λίπος, είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη κατανάλωση. "Το ξινόγαλο ήταν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο γαλακτοκομικό προϊόν με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το τυρί, δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου", δήλωσε η ομάδα των ερευνητών.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι η πολύ υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν έχουν υποστεί ζύμωση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Κατέγραψαν το γάλα ως το πιο συνηθισμένο προϊόν στην κατηγορία αυτή και καθόρισαν ως υψηλή κατανάλωση μια μέση ημερήσια πρόσληψη των 0,9 λίτρων. "Η νέα μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τα οφέλη για την υγεία που μπορεί να έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση έναντι των άλλων", κατέληξαν οι αναλυτές. Αν και δεν κατανοούν ακόμα γιατί υπάρχει σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων γαλακτοκομικών προϊόντων και του μειωμένου κινδύνου καρδιακής προσβολής, υποθέτουν ότι οι ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης μπορεί να είναι ένας παράγοντας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτέλεσε αιτία ανησυχίας για τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, προκαλώντας συστάσεις προς το κοινό για τη μείωση της κατανάλωσης του πλήρους γάλακτος. Ωστόσο, θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να αξιολογούνται αποκλειστικά με βάση την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, ή καλύτερα, από το διατροφικό τους περιεχόμενο στο σύνολό του.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Jyrki Virtanen, καθηγητής διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, δήλωσε ότι "ίσως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ, κουάρκ και ξινόγαλα. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή, επειδή βρήκαμε τη σχέση μόνο με γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Θα ήταν επίσης καλό να επιλέξουμε μια εκδοχή τους χωρίς ζάχαρη ή με χαμηλή περιεκτικότητα, διότι ειδικά πολλά γιαούρτια μπορούν να περιέχουν πολλή ζάχαρη".

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: