Τα Π.Ο.Π ελληνικά τυριά
Η ελληνική τυροκομική παράδοση μετράει χιλιετίες, με τα ελληνικά τυριά να βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης. Είμαστε τρίτοι στον κόσμο στην παραγωγή Π.Ο.Π. τυριών, πίσω από τους Ιταλούς και τους πρωτοπόρους Γάλλους.
Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε παραγωγή τυριών στην Ευρώπη με συνολικά 70 περίπου είδη να έχουν καταγραφεί και από αυτά τα 21 να έχουν πιστοποιηθεί ως προϊόντα Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π)., ενώ έχουν κατατεθεί αιτήσεις ένταξης και για πολλά άλλα. Με εξαίρεση την φέτα και κάποιες φημισμένες γραβιέρες, ελάχιστα είναι δυστυχώς εκείνα τα Π.Ο.Π. τυριά που βάζουμε στο τραπέζι μας. Στην Ελλάδα έχουμε 21 τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης:
Ανεβατό, Βικτώρια Θεσσαλονίκης, Γαλοτύρι Ηπείρου και Θεσσαλίας, Γραβιέρα Αγράφων, Γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Καλαθάκι Λήμνου, Κασέρι Μακεδονικό, Κατίκι Δομοκού, Κεφαλογραβιέρα, Κοπανιστή Μυκόνου, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μανούρι, Μετσοβόνε, Μπάτζος, Ξινομυζήθρα Κρήτης, Πηχτόγαλο Χανίων, Σαν Μιχάλη Σύρου, Σφέλα, Φέτα, Φορμαέλα Παρνασσού
Φωτεινή Πουρνάρα