Θέλετε οι κόρες σας να έχουν δυνατό μυϊκό σύστημα; Το μυστικό μπορεί να είναι η βιταμίνη D

Οι γυναίκες έχουν γενικά χαμηλότερη συνολική μυϊκή μάζα από τους άνδρες. Μελέτες έχουν εντοπίσει πάνω από 3.000 γονίδια που εκφράζονται διαφορικά στους σκελετικούς μύες των ανδρών και των γυναικών. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα νεαρά κορίτσια με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να έχουν ισχυρότερους μυς.

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, έδειξε ότι τα κορίτσια που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D παρουσίασαν 70% αυξημένες πιθανότητες να έχουν χαμηλή μυϊκή μάζα σε μια δοκιμή μυϊκής δύναμης. Τα κορίτσια ήταν πιο δυνατά αν το επίπεδο βιταμίνης D ήταν πάνω από 50 nmol / L. Είναι ενδιαφέρον ότι μια υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D από νεαρά αγόρια δεν φαίνεται να κάνει διαφορά στη δύναμή τους.

Στη μελέτη του τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της νότιας Δανίας συμμετείχαν 881 παιδιά ηλικίας πέντε ετών. Η μυϊκή δύναμη των παιδιών μετρήθηκε με δοκιμή αντοχής με λαβή των χεριών.  Από τα 881 παιδιά, 499 υποβλήθηκαν σε εξετάσεις των επιπέδων της  βιταμίνης D.  Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μεταβλητές όπως το ύψος, το βάρος και το σωματικό λίπος και ήταν στατιστικά εξαιρετικά σημαντικές. Αυτό σημαίνει ότι η συσχέτιση δεν οφειλόταν στο υπερβολικό βάρος και συνεπώς σε παιδιά που είχαν χαμηλότερη βιταμίνη D και μειωμένη μυϊκή δύναμη. Σημαίνει επίσης ότι δεν οφείλεται στο ότι τα κορίτσια ήθελαν να είναι περισσότερο μέσα σε κλειστούς χώρους και ήταν λιγότερο σωματικά δραστήρια.

Άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα από τη μελέτη

Δεν βρέθηκε συσχετισμός με τα επίπεδα βιταμίνης D στις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στον ομφάλιο λώρο κατά τη γέννηση. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει προγεννητικό αποτέλεσμα προγραμματισμού της μυϊκής δύναμης, σύμφωνα με την έκθεση. Η έρευνα επικεντρώθηκε περισσότερο στην άμεση επίδραση της βιταμίνης D.

Δεν υπάρχει οριστική εξήγηση ως προς το γιατί η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης D φαίνεται να δυναμώνει μυϊκά τα κορίτσια αλλά όχι τα αγόρια. Άλλες μελέτες σε παιδιά και ενήλικες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα IGF-I, που επηρεάζει τη μυϊκή δύναμη. Επίσης, το επίπεδο IGF-I είναι διαφορετικό στα αγόρια και τα κορίτσια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της εξήγησης.

Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτή τη μελέτη ότι τα νεαρά κορίτσια θα έχουν οπωσδήποτε καλύτερη μυϊκή δύναμη αν προσλαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης D μέσω της διατροφής, των συμπληρωμάτων και του ηλιακού φωτός. Αναμφισβήτητα όμως ότι αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι η βιταμίνη D είναι μια κρίσιμη θρεπτική ουσία που όλα τα παιδιά χρειάζονται για τη γενική τους υγεία και ανάπτυξη.

Οι επιπρόσθετες συνέπειες της έλλειψης βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Σκελετικές παραμορφώσεις, εύθραυστα οστά, συχνά κατάγματα και αυξημένο κίνδυνο πρόωρης οστεοπόρωσης
  • Μειωμένη ανάπτυξη
  • Οδοντικές παραμορφώσεις
  • Σοβαρό άσθμα

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: