Άλλος ένα λόγος για να βάλετε τη βιταμίνη D στη ζωή σας

Όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο αλλά έχουν κανονική πρόσληψη βιταμίνης D, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 30%.

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Η βιταμίνη D ονομάζεται και βιταμίνη του ήλιου επειδή ο οργανισμός μας την παράγει σε απόκριση στο ηλιακό φως. Μια φυσιολογική πρόσληψη βιταμίνης D φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bergen στη Νορβηγία, εξέτασαν 4.114 άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα για να αξιολογήσουν την πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν, κατά μέσο, τα 62 χρόνια στην αρχή της μελέτης. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για μια περίοδο 12 ετών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν κανονική πρόσληψη βιταμίνης D, παρουσίασαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Στον υπολογισμό έλαβαν υπόψη τους όλους τους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιοπάθειες όπως την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, την πίεση του αίματος και το δείκτη μάζας σώματος. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και έχουν κανονική πρόσληψη βιταμίνης D, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου ως συνέπεια της νόσου κατά 30%.

"Ανακαλύψαμε ότι η σωστή ποσότητα βιταμίνης D μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου, ωστόσο, υπερβολικές ή πολύ μικρές ποσότητες τον αυξάνουν", δήλωσε η καθηγήτρια Jutta Dierkes από το Τμήμα Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Bergen, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, έδειξε ότι οι ευνοϊκές τιμές στο αίμα είναι γύρω στα 42 έως 100 nanomoles ανά λίτρο (nmol / l). Αν έχουμε υψηλότερες ή χαμηλότερες τιμές, κινδυνεύουμε και στις δύο περιπτώσεις περισσότερο να πεθάνουμε από καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με την Dierkes, είναι δύσκολο να δοθεί γενική σύσταση για το πόσο βιταμίνη D θα πρέπει να λαμβάνουμε. "Η βέλτιστη ποσότητα βιταμίνης D ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο, εξαρτάται από το πού ζείτε και τι είδους διατροφή έχετε", δήλωσε η ερευνήτρια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης υποστηρίξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι ευεργετική για μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου άσθματος, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας τη μυϊκή δύναμη και βοηθώντας στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο αυτισμός και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: uib.no/

Όροι: 
Κατηγοριες: