Αντιθρομβωτικά προϊόντα και συστατικά που προσφέρει η φύση

Τα αντιπηκτικά φάρμακα αναστέλλουν τις επιδράσεις της βιταμίνης Κ, αυξάνοντας την κυκλοφορία σε όλο το σώμα, προλαμβάνοντας τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις συνθήκες που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα. Συνταγογραφούνται διάφορα αντιθρομβωτικά φάρμακα αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, το να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή διατροφή μας τρόφιμα που είναι φυσικά αραιωτικά του αίματος, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών.

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021

Υπάρχουν τέσσερις ομάδες τροφίμων φυσικής αραίωσης του αίματος: εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, αυτά που περιέχουν σαλικυλικά, αυτά που περιέχουν φυσικά αντιβιοτικά και αυτά που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ένας τύπος φυσικών αντιθρομβωτικών είναι ουσίες που μπλοκάρουν τη βιταμίνη Κ, γνωστές ως σαλικυλικά. Το πιο γνωστό από αυτά είναι η ασπιρίνη, αλλά πολλά τρόφιμα, όπως τα συντηρητικά και τα αρώματα, περιέχουν επίσης σαλικυλικά άλατα ή ουσίες που μοιάζουν με ασπιρίνη. Η βιταμίνη Κ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες του σώματος για τη θρόμβωση του αίματος.

Σαλικυλικά

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά περιλαμβάνουν πολλά μπαχαρικά, τα περισσότερα φρούτα, ειδικά τα αποξηραμένα, τα καρύδια, αλλά και ορισμένα αρώματα και συντηρητικά. Τα σαλικυλικά μπλοκάρουν τη βιταμίνη Κ, αραιώνοντας φυσικά το αίμα, αυξάνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια και τον μεταβολισμό. Αυτά συχνά αναφέρονται ως "θερμαντικά μπαχαρικά" λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος και της επιτάχυνσης του μεταβολισμού.

Στην κατηγορία αυτή βρίσκουμε:

  • Βότανα: πιπέρι Cayenne, σκόνη curry, πάπρικα, πιπερόριζα, κανέλα, θυμάρι, ρίγανη, άνηθο, γλυκόριζα, κουρκουμάς, τζίντζερ, μέντα.
  • Φρούτα: Πορτοκάλια, σταφίδες, μανταρίνια, δαμάσκηνα, φράουλες, κεράσια, σταφύλια, cranberries, βατόμουρα.
  • Άλλες ουσίες: Μέλι, τσίχλα μέντας, ξίδι, μηλίτη, κρασί.

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε βοηθά στην αποφυγή υπερ-οξείδωσης. Τροφές όπως τα αυγά, τα σέσκουλα, το μπρόκολο, το σπανάκι, η κολοκύθα, οι κόκκινες πιπεριές, τα αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα ακτινίδια, η παπάγια, το σιτάρι και τα φυτικά έλαια, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτή τη βιταμίνη.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή πρόσφατα εξαιτίας της ικανότητάς τους να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να κάνουν το αίμα λιγότερο επιρρεπές σε πήξη. Το ιχθυέλαιο είναι συνήθως υψηλό σε ωμέγα-3. Τροφές πλούσια σε ωμέγα-3 είναι οι αντσούγιες, ο σολομός, ο τόνος Albacore, το σκουμπρί, οι πέστροφες, οι ρέγγες αλλά και τα καρύδια, το ελαιόλαδο και οι κολοκυθόσποροι.

Φυσικά Αντιβιοτικά Τρόφιμα

Η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με την αραίωση του αίματος. Μερικά τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, η κανέλλα, το αγνό φυσικό μέλι και το ελαιόλαδο έχουν φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες.

Βρωμελίνη

Η βρωμελίνη είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στον ανανά που έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που σχετίζεται με την αρθρίτιδα όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Η δράση του βελτιώνεται σε συνδυασμό με κουρκουμά και τζίντζερ. Επιπλέον, η βρομελίνη είναι ένα θαυμάσιο πεπτικό ένζυμο όταν λαμβάνεται με τα γεύματα και βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών, προστατεύοντας από το σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού οξέος, που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση ουρικής αρθρίτιδας και ορισμένων τύπων νεφρικών λίθων. Είναι όμως και ένα φυσικό διαλυτικό του αίματος, καθώς μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υπερβολικής συγκολλητικότητας των αιμοπεταλίων.

Νερό

Το νερό θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά αραιωτικά αίματος. Το αίμα τείνει να συσσωρεύεται όταν το σώμα αφυδατώνεται.

Όποιος έχει προβλήματα πήξης αίματος ή παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεται το γιατρό του πριν κάνει οποιεσδήποτε διαιτητικές αλλαγές. Αν και οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις μπορούν να δράσουν προληπτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή, η σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού είναι πάντα απαραίτητη.

Φωτεινή Πουρνάρα  

Όροι: 
Κατηγοριες: