Νέα όρια κατανάλωσης βιταμίνης Κ από τον EFSA

Η βιταμίνη Κ αποτελεί μία λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία, παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός τροφίμων (EFSA), ύστερα από πρόσφατη μελέτη, επαναπροσδιόρισε την ημερήσια κατανάλωση ανα ηλικία καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο από τα πρώτα βρεφικά στάδια.

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Η βιταμίνη Κ διακρίνεται σε δυο κατηγορίες την  φυλλοκινόνη (βιταμίνη Κ1) και τη μενακινόνη (βιταμίνη Κ2). Χωρίς οι επιστήμονες να την μελετήσουν ιδιαίτερα, όπως άλλες βιταμίνες παρά τα σημαντικά της οφέλη.  

Τρόφιμα πλούσια σε περιεκτικότητα βιταμίνης Κ περιέχουν τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το λάχανο , τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το σογιέλαιο. Οι διαφορετικές μορφές της βιταμίνης αρχικά θεωρήθηκαν από τους επιστήμονες, ότι έπαιζαν τον ίδιο ρόλο, όμως ύστερα από μελέτες κατέληξαν, ότι αυτή η οποία έχει αυξημένη δράση είναι η βιταμίνη Κ2 η οποία πέρα από τα οφέλη στην σύσταση του αίματος,  συμβάλλει και στην εναπόθεση του ασβεστίου, ώστε να αποτραπεί η αρτηριοσκλήρυνση χαρίζοντας ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.  

Στα βρέφη η πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οικοδομείται η οστική τους πυκνότητα, έτσι όπως προσδιορίζεται από τον EFSA  η ημερήσια δοσολογία είναι στα 10 μg από 7-11 μηνών, στα 12 μg σε παιδιά ηλικίας 1-3 ετών, ενώ πλέον σε παιδιά 4-6 ετών στα 20μg. Σε ηλικία 7-10 ετών οι ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες γι΄αυτό η ημερήσια κατανάλωση φτάνει τα 30μg, από 11-14 ετών στα 45 μg και από 15-17 ετών στα 65 μg, ενώ για ενήλικες, έγκυες και θηλάζουσες στα 70μg. Παρατηρούμε λοιπόν, ότι σε μεγαλύτερες ηλικίες η ημερήσια κατανάλωση αυξάνεται κατά 20 μg, καθώς παίζει προληπτικό ρόλο για διάφορα είδη καρκίνου όπως του ήπατος, ενώ παράλληλα μπλοκάρει και άλλους παράγοντες εκφύλισης σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε  στο American Journal of Nutrition.

Τι γίνεται όμως στην χαμηλή πρόσληψη σε βιταμίνης Κ; Το ερώτημα αυτό είναι καθοριστικό, καθώς σχετίζεται όχι μόνο προκαλώντας η έλλειψη της αιμορραγία, αλλά και διαταραχές στην σύσταση του αίματος. Από την άλλη η υπερβολική κατανάλωση της  έχει αρνητικές συνέπειες καθώς είναι τοξική για τον οργανισμό, έτσι τα όρια επαναπροσδιορίστηκαν, ώστε να αποτελούν όφελος για τον οργανισμό.

Αικατερίνη Στεφάνου, Κλινική βιοχημικός 

Όροι: 
Κατηγοριες: