Σχετικα Αφιερωματα

Η βιταμίνη B3 μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος

Μια απλή δόση από το στόμα μιας δραστικής μορφής της βιταμίνης Β3 μπορεί να είναι το μυστικό για να σταματήσει η ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου του δέρματος σε ανθρώπους που έχουν υποστεί σημαντική ζημιά στο δέρμα τους από τον ήλιο.

 

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Sydney βρήκε ότι  υψηλή δόση του παράγωγου της βιταμίνης Β νικοτιναμίδιου μπορεί να αποτρέψει μέχρι και 25% των καρκίνων του δέρματος που δεν αφορούν μελάνωμα. Το νικοτιναμίδιο είναι μια δραστική μορφή της βιταμίνης Β3, που βρίσκεται συνήθως στο κρέας, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τα μανιτάρια καθώς και σε ορισμένα λαχανικά. Οι επιστήμονες και οι δερματολόγοι από καιρό είχαν παρατηρήσει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος. Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ιατρικής Έρευνας του Συμβουλίου της Αυστραλίας, έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Dr Andrew Martin και μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησαν 386 εθελοντές οι οποίοι είχαν όλοι δύο ή περισσότερους τύπους καρκίνων του δέρματος - εκτός του μελανώματος -τα τελευταία πέντε χρόνια. Στους μισούς δόθηκε μια υψηλή δόση νικοτιναμίδης από το στόμα, ενώ οι υπόλοιποι πήραν ψευδοφάρμακο (placebo). Έμειναν σε θεραπεία για 12 μήνες, πέρναγαν από  τακτικούς δερματολογικούς ελέγχους στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στο τέλος βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που είχαν πάρει νικοτιναμίδη παρουσίασαν περίπου 25% λιγότερους καρκίνους του δέρματος από εκείνους στους οποίους είχε διατεθεί το εικονικό φάρμακο," είπε ο Dr Martin. O δερματολόγος Dr Michael Freeman από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Gold Coast που είναι ένας από τους πολλούς επαγγελματίες του ιατρικού τομέα που έχουν χρησιμοποιήσει νικοτιναμίδη στους ασθενείς τους για χρόνια, σχολίασε ότι "από τις πρώτες δοκιμές είδαμε ότι η νικοτιναμίδη εμπόδισε την ανοσοκαταστολή που προκαλείται από τον ήλιο. Και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι αλλεργικοί σε αυτήν, έχουν σημειώσει σε γενικές γραμμές μια βελτίωση στις βλάβες του δέρματός τους της τάξης του 30% κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν 30% λιγότερες θεραπείες στην πάροδο του χρόνου".

Ο Dr Martin αναφέρει ότι η μελέτη αυτή αποτελεί  μια οριστική απόδειξη ότι η νικοτιναμίδη μπορεί να βοηθήσει με τον καρκίνο του δέρματος. "Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι, κάτι απλό που υπάρχει εκεί έξω για περισσότερα από 30 χρόνια και που οι δερματολόγοι έχουν χρησιμοποιήσει για διάφορες δερματικές παθήσεις, για πρώτη φορά γίνεται πραγματικά κατανοητό πόσο καλά λειτουργεί στις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Θα πρέπει βέβαια να προσθέσω ότι η νικοτιναμίδη, αν και είναι μια B3 βιταμίνη, αποτελεί τη δραστική μορφή της, έτσι αν κάποιος πάρει την ανενεργή μορφή της βιταμίνης Β3, δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα θα παρουσιάσει τρομερές κοκκινίλες ως παρενέργειες". Τόνισε επίσης ότι η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Β θα είναι αναποτελεσματική ή ακόμα και επικίνδυνη καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι της βιταμίνης Β, όπως η νιασίνη ή το νικοτινικό οξύ,  με γνωστές παρενέργειες. Η μελέτη δοκίμασε ειδικά τη νικοτιναμίδη και σε δόσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που θεωρείται ως μέρος ενός προτύπου κανονικής διατροφής. Και οι δύο γιατροί καταλήγουν ότι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος είναι να προστατεύεται εξαρχής το δέρμα από τον ήλιο . Η παραπάνω μελέτη που σαςπαρουσιάζει το itrofi.gr, δημοσιεύθηκε  στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Όροι: 
Κατηγοριες: