8 Κρίσιμα θρεπτικά συστατικά που λείπουν σε πολλές δίαιτες

Την στιγμή που όλοι μας προσπαθούμε να ενσωματώσουμε βιταμίνες και μέταλλα στην διατροφή μας, είναι αμφίβολο αν παίρνουμε αρκετά θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν συστατικά που πρέπει να τους δώσουμε προσοχή, και που δεν προσλαμβάνουμε σε αρκετές ποσότητες, αλλά που είναι απαραίτητα στις βασικές κυτταρικές λειτουργίες.

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Αυτά είναι τα 8 θρεπτικά συστατικά που οι περισσότερες δίαιτες δεν παρέχουν :

Ψευδάργυρος

Τον χρειάζεται το σώμα μας για να διατηρήσει την αίσθηση της όσφρησης, να έχει υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, να δημιουργεί πρωτεΐνες και DNA. Βοηθάει επίσης τα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους λειτουργώντας ως νευροδιαβιβαστής. Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε καχεκτική ανάπτυξη, διάρροια, ανικανότητα, απώλεια μαλλιών, βλάβες των ματιών και του δέρματος, διαταραχές της όρεξης. Το κακάο, τα στρείδια, το φύτρο του σιταριού, οι σπόροι της κολοκύθας και τα φιστίκια είναι πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Οι έρευνες λένε ότι όσο περισσότερα ω-3 λιπαρά τρώμε τόσο περισσότερο ζούμε, έχουμε καλύτερη εμφάνιση και νιώθουμε καλύτερα. Από την άλλη η έλλειψη ω-3 λιπαρών μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές μεταπτώσεις, και επιθετική συμπεριφορά. Τα ω-3 λιπαρά προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες, κάνουν καλό στα μάτια, βοηθούν στην απώλεια βάρους, και διατηρούν τα μαλλιά και το δέρμα σε καλή κατάσταση. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, καθώς επίσης και τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και η κάνναβης είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων.

 Βιταμίνη D

Όχι μόνο μας βοηθάει να απορροφούμε καλύτερα το ασβέστιο, αλλά κάνει θαύματα για την όλη καλή μας κατάσταση. Η έλλειψή της αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης , διανοητικών διαταραχών, καρδιοπαθειών, και καρκίνων. Αν και το ανθρώπινο σώμα είναι προορισμένο να παράγει βιταμίνη D με την έκθεσή του στον ήλιο, η χρήση αντηλιακών και τα μεγάλα διαστήματα χωρίς ηλιοφάνεια μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη. Ο πιο εύκολος και καλύτερος τρόπος να αποκτήσουμε βιταμίνη D είναι οι εικοσάλεπτη τουλάχιστον έκθεσή μας στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Την βρίσκουμε επίσης στα λιπαρά ψάρια και στον κρόκο του αυγού.

Μαγνήσιο

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ελέγχει την απορρόφηση ασβεστίου, και έτσι συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι σπόροι, τα καρύδια, τα άμυλα και το γάλα είναι καλές πηγές μαγνησίου.

Σίδηρος

Αποτελεί την συχνότερη έλλειψη στον κόσμο. Είναι σημαντικός σχεδόν για κάθε λειτουργία του οργανισμού. Αν αισθάνεστε μόνιμα κουρασμένοι, δεν έχετε ενέργεια, υποφέρετε από πονοκεφάλους, απώλεια μαλλιών, έχετε χλωμή επιδερμίδα και αδύνατα νύχια, τότε ίσως έχετε έλλειψη σιδήρου. Τα αυγά, η σπιρουλίνα, οι κολοκυθόσποροι, η κινόα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και τα ξεραμένα φρούτα είναι καλές πηγές σιδήρου.

Σελήνιο

Βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας αλλά είναι καλό αντιοξειδωτικό ειδικά όταν συνδυάζεται με βιταμίνη Ε. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, διαβήτη, καρκίνου, και παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Τα καρύδια, τα όστρακα, τα ψάρια, οι ηλιόσποροι, το ρύζι και το πίτουρο βρώμης είναι καλές πηγές σεληνίου.

Βιταμίνη 12

Απαραίτητη στο σώμα για την δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών. Η έλλειψή της προκαλεί αναιμία, απώλειες μνήμης, σύγχυση, κατάθλιψη, ψυχολογικές μεταπτώσεις. Το κρέας και τα αυγά είναι καλές πηγές βιταμίνης 12.

Ιώδιο

Βοηθάει το σώμα να παράγει ορμόνες. Δυστυχώς αυτό το σημαντικό συστατικό εγκαταλείπει σταδιακά τις τροφές μας. Τα χημικά και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες και το χλώριο που προστίθεται στο νερό, ενώνονται με το ιώδιο και δεν το αφήνουν να χρησιμοποιηθεί από το σώμα μας. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει κακή ανάπτυξη του εγκεφάλου, και είναι η κύρια αιτία νοητικής υστέρησης, ενώ οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό. Από την άλλη το πλεόνασμα ιωδίου μπορεί να είναι εξ ίσου βλαβερό. Τα αυγά, τα ψάρια, και τα θαλασσινά είναι καλές πηγές ιωδίου, όπως επίσης τα φύκια, οι οργανικές φράουλες, τα μούρα και το κρυσταλλικό αλάτι Ιμαλαΐων.

Όροι: 
Κατηγοριες: