Τα πρεβιοτικά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις γνωστικές δεξιότητες των βρεφών

Η βρεφική φόρμουλα με πρεβιοτικά μπορεί να επηρεάσει θετικά και να ενισχύσει την χημεία του εγκεφάλου, να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη των παιδιών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Το μητρικό γάλα θεωρείται όπως είναι γνωστό η καλύτερη τροφή και αποτελεί φυσική πηγή πρεβιοτικών, ωστόσο, οι ερευνητές προτείνουν στις μητέρες για τις οποίες ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αδύνατος, να προσθέτουν πρεβιοτικά στο έτοιμο γάλα, καθώς θα μπορούσαν με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν τη μνήμη, τη διερευνητική συμπεριφορά και τη μάθηση των βρεφών. Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Piglet Nutrition and Cognition Lab του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, δείχνει ότι τα πρεβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν τις γνωστικές δεξιότητες των χοιριδίων όταν τους δοθεί φόρμουλα γάλακτος για παιδιά στην οποία περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα πρεβιοτικά.

Η χρήση ποντικών για τη διερεύνηση φαρμάκων ή βιολογικών μηχανισμών είναι μια πολύ γνωστή και απίστευτα χρήσιμη μέθοδος. Ωστόσο, τα χοιρίδια είναι πιο παρόμοια με τα μωρά των ανθρώπων από ό,τι είναι τα τρωκτικά. Η συμπεριφορά τους, το πεπτικό τους σύστημα ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους μοιάζει πολύ περισσότερο με εμάς παρά με τους ποντικούς. Παρόλο που η προσθήκη ινών στη διατροφή των χοιριδίων για να αλλάξει η λειτουργία του εγκεφάλου τους μπορεί να φαίνεται περίεργη, υπάρχουν ήδη αποδείξεις ότι τα βακτηρίδια του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στο μυαλό και τη διάθεσή μας. Ένας από τους ερευνητές, ο Stephen Fleming, αναφέρει: "Δεν έχει μελετηθεί εκτεταμένα ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, αλλά πολλές έρευνες σε τρωκτικά δείχνουν ότι υπάρχουν αυτές οι συνδέσεις". Τα χοιρίδια από την άλλη, χρησιμοποιούνται ευρέως σε προ-κλινικές δοκιμές που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία στο πλαίσιο της ανάπτυξης του εγκεφάλου και των μικροβίων του εντέρου. Ενισχύοντας τα βακτήρια του παχέος εντέρου, οι ερευνητές μπόρεσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα χοιρίδια έμαθαν και θυμούνταν. Η μελέτη σκόπευε στο να εξετάσει τις συνδέσεις που υπάρχουν σε ένα ζωικό μοντέλο παρόμοιο με τα ανθρώπινα βρέφη.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης έδειξαν ότι ένας συνδυασμός καινοτόμων συστατικών της βρεφικής φόρμουλας, συμπεριλαμβανομένων των πρεβιοτικών, μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη συμπεριφορά και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Από τη δεύτερη ημέρα της γέννησής τους, τα χοιρίδια πήραν μια βρεφική φόρμουλα βασισμένη στο αγελαδινό γάλα, το οποίο είχε ενισχυθεί με πολυδεξτρόζη (PDX), ένα συνθετικό υδατάνθρακα με πρεβιοτική δράση και με γαλακτοολιγοσακχαρίτη (GOS), ένα φυσικό προβιοτικό. Τα χοιρίδια υποβλήθηκαν σε διάφορες δοκιμές εκμάθησης, μνήμης και καταστάσεων στρες μετά από 25 ημέρες. Κύτταρα από τον εγκέφαλο, το αίμα και το έντερό τους αναλύθηκαν μετά από 33 ημέρες. Συγκρινόμενα με τα χοιρίδια που δεν τράφηκαν με προβιοτικά συμπληρώματα, εκείνα που πήραν PDX και GOS πέρασαν περισσότερο χρόνο παίζοντας με νέα αντικείμενα, πράγμα που σημαίνει υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και θετική εξέλιξη της μάθησης και της μνήμης. Μείωση του επιπέδου της σεροτονίνης παρατηρήθηκε στους εγκεφάλους των χοιριδίων μετά την τροφοδότηση του πρεβιοτικού. Όμως, δεν παρατηρήθηκε να έχουν μεγαλύτερο άγχος από τους χοίρους ελέγχου κατά τη διάρκεια ενός στρεσογόνου τεστ, ούτε χαμηλότερη επίδοση σε δοκιμή μάθησης και μνήμης.

Αν και η μελέτη δεν μπόρεσε να βρει μια αλλαγή στη συμπεριφορά, έδειξε ότι η μνήμη των χοιριδίων βελτιώθηκε από τα πρεβιοτικά, εύρημα που προστίθεται στις μέχρι τώρα αυξανόμενες αποδείξεις των επιπτώσεων των βακτηριδίων στον εγκέφαλο. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι που μπορούμε να αλλάξουμε τη σύνθεση της μικροχλωρίδας και μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλα οφέλη. Η προαγωγή της καλής υγείας των εντέρων παραμένει ένας σημαντικός στόχος στον τομέα της διατροφής», δήλωσε ο Ryan Dilger, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και προσθέτει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την επιρροή των βακτηριδίων στον εγκέφαλο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nutritional Neuroscience.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΠΡΕΒΙΟΤΙΚA
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: