Ο θηλασμός επωφελής όχι μόνο για το μωρό σας, αλλά και για το συκώτι σας

Η μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού έχει προηγούμενα συσχετιστεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία της μητέρας, όπως η μείωση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων καρκίνων. Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι οι μητέρες που θηλάζουν για έξι μήνες ή περισσότερο μπορεί να έχουν λιγότερο λίπος στο συκώτι τους και χαμηλότερο κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019

Μιλώντας για τα οφέλη του θηλασμού, συχνά σκεφτόμαστε ότι συμβάλει στην υγεία των μωρών μας, προσφέροντάς τους όχι μόνο μια εξαιρετική τροφή αλλά και ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι τα μωρά δεν είναι τα μόνα που ωφελούνται. Ο θηλασμός φαίνεται να παρέχει οφέλη και για την υγεία της μητέρας. Παλαιότερες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Ενδεχομένως να παίζει ρόλο η απελευθέρωση της ορμόνης οξυτοξίνης, η οποία χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία αλλά και το ότι πολλές μητέρες που θηλάζουν έχουν έναν υγιέστερο τρόπο ζωής συνολικά.

Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hepatology, επικεντρώθηκε στο κατά πόσο ο θηλασμός μπορεί επίσης να συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFDL), η οποία συνήθως επηρεάζεται από την παχυσαρκία και ορισμένες διατροφικές συνήθειες. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου California San Diego (UCSD) συνεργάστηκαν με το Kaiser Permanente για την έρευνα αυτή, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που θήλασαν τουλάχιστον ένα παιδί για έξι μήνες ή περισσότερο είχαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης NAFDL σε σχέση με γυναίκες που θήλασαν για ένα μήνα ή λιγότερο.

Διαβάστε: 
Ο θηλασμός κατά της τροφικής αλλεργίας

"Ο θηλασμός και τα οφέλη του για το παιδί έχουν μελετηθεί ευρέως εδώ και χρόνια", δήλωσε η Ηealth Dr. Veeral Ajmera, ηπατολόγος και καθηγήτρια στο UCSD. "Ωστόσο, αυτή η νέα ανάλυση συμβάλλει στον αυξανόμενο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι ο θηλασμός ενός παιδιού προσφέρει επίσης σημαντικά οφέλη για τη μητέρα - δηλαδή την προστασία της από την ανάπτυξη μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής ασθένειας κατά τη μέση ηλικία". Οι ερευνητές παρακολούθησαν δεδομένα από την μελέτη ανάπτυξης κινδύνου στεφανιαίας αρτηρίας σε νέους ενηλίκους σε ένα δείγμα 844 λευκών και έγχρωμων γυναικών μεταξύ του 1985 και του 2015. Η επιστημονική ομάδα παρακολουθούσε και αξιολογούσε την κάθε γυναίκα κάθε δύο έως πέντε χρόνια. Όλες οι γυναίκες πέρασαν από αξονική τομογραφία κοιλίας και συγκεκριμένα του ήπατός τους στο τέλος της μελέτης και ελέγχθηκαν και οι μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου πριν την εγκυμοσύνη, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, κάτι που επέτρεψε στους ερευνητές να απομονώσουν τον συσχετισμό μεταξύ του θηλασμού και του μειωμένου κινδύνου για την ηπατική νόσο, δήλωσε η Ajmera.

Από τις 844 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν, το 32% θήλασαν για ένα μήνα, το 25% για ένα έως έξι μήνες και το 43% για περισσότερο από έξι μήνες. Οι μητέρες ήταν 49 ετών όταν αξιολογήθηκαν για τελευταία φορά. Στο σημείο αυτό, οι ερευνητές αναφέρουν ότι περίπου το 6% από αυτές είχαν αναπτύξει NAFDL. Αλλά αυτό που ξεχώριζε ήταν ότι οι μητέρες που είχαν θηλάσει για έξι μήνες περισσότερο ήταν 52% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν NAFDL. Οι γυναίκες στο δείγμα που διαγνώστηκαν με NAFDL έτειναν να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και υψηλότερη ποσότητα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους από ό,τι όσες δεν είχαν διαγνωστεί με την ασθένεια.

"Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος και όλες οι μεταβολικές ασθένειες έχουν μια μοναδική σχέση με τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες", τόνισε η ηπατολόγος και πρόσθεσε ότι "η ενσωμάτωση πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση ενισχύει περαιτέρω τον ισχυρισμό μας ότι ο θηλασμός είναι ευεργετικός στην πρόληψη της νόσου αυτής". Δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμες επιλογές πρόληψης για τη NAFDL εκτός από την απώλεια βάρους και τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Σύμφωνα με την Amjera, χρειάζεται περισσότερη μελέτη για το πώς ακριβώς και γιατί ο θηλασμός και η γαλουχία περιορίζουν τον κίνδυνο της νόσου.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: