Οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να έχουν υγιές βάρος απαραίτητα πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες πρέπει να χάσουν το πιθανό περίσσιο βάρος πριν μείνουν έγκυες αν θέλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της παχυσαρκίας μεταξύ των γενεών και να περιορίσουμε τις απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές που επιφέρουν, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

Η επιστημονική και ιατρική κοινότητα υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για την παροχή συμβουλών για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των υπέρβαρων ή παχύσαρκων εγκύων γυναικών πριν την γέννα, ως στρατηγική για τον περιορισμό της αύξησης βάρους κατά την κύηση αλλά και για τη βελτίωση της υγείας τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών που θα φέρουν στον κόσμο. Βοηθώντας τις γυναίκες να χάσουν βάρος πριν μείνουν έγκυες είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η κληρονομική παχυσαρκία και οι σοβαρές και απειλητικές συνέπειές της. Ωστόσο, αυτές οι παρεμβάσεις φαίνεται να έχουν μέτρια επίδραση στην αύξηση του βάρους κατά την κύηση και χρειάζονται επιπρόσθετες στρατηγικές για την εγκυμοσύνη και την γέννα.

Οι γιατροί εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις υπέρβαρες ή παχύσαρκες έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους καθώς, όπως τονίζουν, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Πρόσφατα Αυστραλοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 500 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες από τρεις δημόσιες μονάδες μητρότητας στην Adelaide και διερεύνησαν τις δυνατότητες χρήσης κοινού φαρμάκου για τον διαβήτη σε μια προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με το θέμα έδωσαν συγκρουόμενα αποτελέσματα. Ο απώτερος στόχος των επιστημόνων ήταν να μειωθούν οι κίνδυνοι για τις έγκυες γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, θεώρησαν συνεπώς ότι άξιζε να διερευνηθεί το θέμα αυτό βαθύτερα.

Όλες οι γυναίκες ενημερώθηκαν σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τις συνήθειες άσκησης και στις μισές από αυτές έδωσαν μετφορμίνη, το γνωστό φάρμακο για τον διαβήτη. Η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο που χορηγείται από το στόμα το οποίο ευαισθητοποιεί την ινσουλίνη και δρα για τη μείωση των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα. Χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και τα τελευταία χρόνια χορηγείται επίσης στο διαβήτη κύησης. Η μετφορμίνη μπορεί να είναι μια επικουρική προγεννητική θεραπεία στην περίπτωση των εγκύων υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών καθώς θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει την παραγωγή γλυκόζης στο ήπαρ και να βελτιώσει τη συνολική μεταβολική υγεία των γυναικών. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη πήραν συμβουλευτικές οδηγίες τόσο για την διατροφή όσο και για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δυστυχώς, έκαναν λίγες αλλαγές με συνέπεια, οι κίνδυνοι και τα αποτελέσματά τους να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια. Ενώ η μετφορμίνη μείωσε την εβδομαδιαία αύξηση του σωματικού βάρους, δεν επηρέασε τον κίνδυνο γέννησης ενός βρέφους με βάρος άνω των 4 κιλών. Οι κίνδυνοι υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη κύησης ή της καισαρικής τομής παρέμειναν επίσης οι ίδιοι.

«Έχουμε δει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι οι συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής για έγκυες γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες ώστε να βελτιωθεί τόσο η δική τους υγεία όσο και αυτή και των παιδιών τους έχουν πολύ περιορισμένο όφελος», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Jodie Dodd. «Η μελέτη αυτή υποστηρίζει αυτό το αποτέλεσμα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις παρεμβάσεις μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής πριν οι γυναίκες μείνουν έγκυες αν θέλουμε να σπάσουμε τον κύκλο της παχυσαρκίας μεταξύ των γενεών», πρόσθεσε. Στον ανεπτυγμένο κόσμο περίπου το 50% των γυναικών είναι ήδη υπέρβαρες όταν αποφασίζουν να μείνουν έγκυες. Εν πάση περιπτώσει, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της δοκιμής με το συγκεκριμένο φάρμακο, οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους βελτίωσης των αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης για τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες. Ωστόσο, οι βασικές συμβουλές παραμένουν οι ίδιες: οι γυναίκες θα πρέπει βάλουν σε τάξη τη ζωή και το βάρος τους προτού μείνουν έγκυες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: