Ίσως οι θαλάσσιες χελώνες να μην κινδυνεύουν πλέον από τα πλαστικά δαχτυλίδια μπύρας

Πιθανότατα όλοι έχουμε δει την απογοητευτική φωτογραφία θαλάσσιας χελώνας μπλεγμένη σε πλαστικά δαχτυλίδια συσκευασιών μπύρας. Ένα ζυθοποιείο στη Φλόριντα έχει μια λύση: Ξεκίνησε να χρησιμοποιεί δαχτυλίδια συσκευασίας μπύρας που μπορούν να βιοδιασπαστούν στη θάλασσα.

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Αρκετά ζυθοποιεία έχουν πειραματιστεί με τρόπους εξάλειψης πλαστικών δακτυλίων εξάδας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Τα πλαστικά δαχτυλίδια συσκευασίας, μπλέκονται στα φτερά θαλάσσιων πτηνών, πνίγουν φάλαινες, και παραμορφώνουν το σχήμα από τα καβούκια των αναπτυσσόμενων θαλάσσιων χελωνών, καθώς αυτά τυλίγονται γύρω τους. Μετά από χρόνια έρευνας και προσπάθειας, τα βιοδιασπώμενα six-pack rings κάνουν την εμφάνισή τους πλέον, στα καταστήματα της Νότιας Φλόριντα.

Μετά την καινοτομία της Δανέζικης μπύρας Carlsberg να χρησιμοποιήσει κόλλα μεταξύ των κάνιστρων μπύρας, το Saltwater Brewery, ένα μικρό ζυθοποιείο στην παραλιακή πόλη Delray, χρησιμοποιεί από τις αρχές του 2018, μια νέα μορφή συσκευασίας κάνιστρων που ονομάζεται “E6PR” (Eco Six Pack Rings).

Μετά από πολλές δαπανηρές δοκιμές, το E6PR τελικώς παράγεται από υπολείμματα υποπροϊόντων και άλλα υλικά που προήλθαν από κομποστοποίηση τροφών και σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τα πλαστικά δαχτυλίδια εξάδας μπύρας τα οποία είναι πραγματικά επιβλαβή για το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι ομάδες πίσω από το E6PRs - “We Believers”, μια διαφημιστική εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και η μηχανολογική εταιρεία “Entelequia” με έδρα το Μεξικό - λένε ότι τα συγκεκριμένα six-pack rings είναι 100% βιοδιασπώμενα, και χωρίς καθόλου πλαστικό. Αποτελούν μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στα πλαστικά δακτυλίδια συσκευασιών, επειδή, μόλις βρεθούν στον ωκεανό, αποσυντίθενται σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες, και σχεδιάστηκαν να είναι "όσο το δυνατόν πιο οικολογικά" κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσής τους. Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο του προϊόντος, είναι η κατασκευή του από λιπασματοποιημένα οργανικά υλικά που δεν προκαλούν βλάβη στα θαλάσσια ζώα σε περίπτωση κατάποσης.

Πολύ ενθαρρυντικό ακούγεται και το γεγονός ότι η διεθνούς φήμης μπύρα Corona, σκοπεύει μέσα στο 2019 να δοκιμάσει το νέο βιοδιασπώμενο προϊόν για τις 6άδες μπύρας ξεκινώντας αρχικά την εφαρμογή από το Μεξικό και προχωρώντας αργότερα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δέσποινα Κωστέα

Όροι: 
Κατηγοριες: