Τα απορρίμματα από τα θαλασσινά παίρνουν νέα ζωή ως προϊόντα συσκευασίας

Μια αντιμικροβιακή συσκευασία τροφίμων που θα μειώσει την αλλοίωση και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των νωπών τροφίμων είναι το όνειρο μιας start-up εταιρείας της Σκωτίας που ξεκίνησε να υλοποιείται. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων από πολυμερή υλικά θαλασσινών προερχόμενα από το Βόρειο Ατλαντικό ή από απόβλητα των αλιευτικών βιομηχανιών που θα χρησιμεύσουν σε πολλές αναπτυσσόμενες βιομηχανίες παγκοσμίως.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Η αλλοίωση των τροφίμων κοστίζει κάθε χρόνο στον τομέα των θαλασσινών 60 εκατομμύρια λίρες μόνο στη Σκωτία, ενώ τα τρόφιμα που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής παράγουν περιβαλλοντικά επιβλαβή αέρια όπως το μεθάνιο και η αμμωνία. Η αρχική αποστολή της σκωτσέζικης εταιρίας CuanTec είναι να εξασφαλίζει τα μη βρώσιμα μέρη των οστρακοειδών - και συγκεκριμένα ένα βιοπολυμερές που περιέχουν, γνωστό ως χιτοζάνη - και να τα μετατρέπει σε ανθεκτική, αντιμικροβιακή, βιοδιασπώμενη συσκευασία τροφίμων για θαλασσινά. Αυτό ήταν το αρχικό «πνευματικό παιδί» του Dr. Ryan Taylor, ενός χημικού, απόφοιτου του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής και Βιοϊατρικών Επιστημών Strathclyde, ο οποίος είναι πλέον ο Διευθυντής της CuanTec, της εταιρίας που ίδρυσε με την επενδυτική υποστήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας του πανεπιστημίου του Strathclyde στην Σκωτία. Η εταιρεία αναπτύσσεται ταχύτατα μετά την εξασφάλιση των επενδυτικών κεφαλαίων και άνοιξε και εργαστήριο για τις ανάγκες των ερευνών της. Η χιτοζάνη (Chitosan) είναι το δεύτερο πιο παραγωγικό βιοπολυμερές στον κόσμο και είναι γνωστό ότι έχει βιοδιασπώμενες και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι πολύ ευπροσάρμοστο και χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών προϊόντων και εφαρμογών όπως τα ζιζανιοκτόνα και τα παρασιτοκτόνα.

Ο στόχος της εταιρίας είναι να αποτρέψουν τη μετάβαση των απορριμάτων στην υγειονομική ταφή, επαναχρησιμοποιώντας τα καθώς τα θεωρούν ως μια πραγματική ευκαιρία και έναν τρόπο συμβολής στην κυκλική οικονομία. «Τα οστρακοειδή και μόνο μπορούν να προσφέρουν αρκετό χιτοζάνιο για συσκευασίες βασισμένες σε αυτό που μπορούν να καλύψουν τις παγκόσμιες ανάγκες.  Οι εκδοχές που χρησιμοποιούνται τώρα και που έχουν βάση το πετρέλαιο, δεν είναι ανακυκλώσιμες αλλά ένα προϊόν που θα βασίζεται σε χιτοζάνη θα είναι βιοδιασπώμενο και θα μπορεί να δοθεί μαζί με τα απορρίμματα τροφίμων για λιπασματοποίηση» δήλωσαν οι ερευνητές. "Η Σκωτία μπορεί να είναι ηγέτης σε αυτόν τον τομέα καθώς διαθέτει μια μεγάλη αλιευτική βιομηχανία ,  έναν υψηλό πληθυσμό καραβίδας από το Βόρειο Ατλαντικό και πολύ καλή συνεργασία με αλιευτικές μονάδες και προμηθευτές θαλασσινών. Έχοντας  επίσης υπόψη μας τις αλλεργίες από τα θαλασσινά,  τα προϊόντα μας θα έχουν δοκιμαστεί και δεν θα περιέχουν αλλεργιογόνα", συμπλήρωσαν. 

Η συσκευασία που αναπτύχθηκε από την CuanTec θα κατασκευαστεί από βιοπολυμερή με βάση το άμυλο και θα αναμιχθεί με χιτοζάνη. Η παραγωγή χιτοζάνης προς το παρόν δεν είναι εμπορικά διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι παραδοσιακές χημικές μέθοδοι καταναλώνουν πολύ ενέργεια και δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η εταιρεία θα εξαλείψουν τις δαπανηρές διαδικασίες παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων, οι οποίες δυσχεραίνουν την παραγωγή των προϊόντων χιτοζάνης στην Ευρώπη με τα συμβατικά συστήματα. Η εταιρία στοχεύει να επεκταθεί στο μέλλον σε συσκευασίες και για άλλα τρόφιμα και διερευνά επίσης εφαρμογές στην ιατρική και την υγειονομική περίθαλψη. "Τα προϊόντα που βασίζονται σε χιτοζάνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση των διαρροών πετρελαίου και άλλων τύπων ρύπανσης", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. 

Όροι: 
Κατηγοριες: