Οι παγκόσμιες διατροφικές και γεωργικές μέθοδοι πρέπει να αλλάξουν για να σωθεί το περιβάλλον

Η εξάλειψη των μη αναστρέψιμων ζημιών στο περιβάλλον θα απαιτήσει λιγότερη κατανάλωση κρέατος και αποδοτικότερες μεθόδους καλλιέργειας παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη Αμερικανική μελέτη.

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν σε μια νέα μελέτη ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η χρήση αποδοτικότερων γεωργικών μεθόδων παγκοσμίως είναι απαραίτητες για την αποφυγή αμετάκλητης βλάβης στο περιβάλλον. Η μελέτη, η οποία εξέτασε περισσότερα από 740 συστήματα παραγωγής για περισσότερα από 90 διαφορετικά είδη τροφίμων, προκειμένου να κατανοηθούν οι δεσμοί μεταξύ της διατροφής, των πρακτικών γεωργικής παραγωγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters. 

Σύμφωνα με τον Dr. Michael Clark, κύριο συντάκτη της έρευνας, "αν θέλουμε να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας, αλλά να εξακολουθούμε να παρέχουμε μια ασφαλή προμήθεια τροφίμων στον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς συνδέονται αυτά τα πράγματα". Αν και η υψηλή γεωργική αποδοτικότητα συσχετίζεται σταθερά με τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η λεπτομερής εικόνα ήταν "εξαιρετικά μικτή", δήλωσε ο Clark. Οι επιπτώσεις που μελετήθηκαν περιελάμβαναν τα επίπεδα χρήσης γης, εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χρήσης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, απορροής θρεπτικών ουσιών και του δυναμικού της οξίνισης. Ενώ η ομάδα διαπίστωσε ότι η υψηλή γεωργική απόδοση συσχετίζεται με χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι οι συμβατικές πρακτικές είναι βιώσιμες. Αντίθετα, σύμφωνα με τους συντάκτες, ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων των διαφόρων συστημάτων παραγωγής, όπως η μειωμένη εξάρτηση των βιολογικών προϊόντων από τις χημικές ουσίες, με τις υψηλές αποδόσεις των συμβατικών συστημάτων, θα οδηγούσε σε ένα πιο βιώσιμο γεωργικό σύστημα.

"Με ενδιαφέρον διαπιστώσαμε επίσης ότι μια πιθανή μετατόπιση από κρέατα μηρυκαστικών ζώων όπως το βόειο κρέας (που έχουν επιπτώσεις 3 έως 10 φορές μεγαλύτερες από άλλες ζωϊκές τροφές) σε διατροφικά παρόμοια τρόφιμα, όπως το χοιρινό, τα πουλερικά ή τα ψάρια, θα είχε πολύ σημαντικά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Μεγαλύτερες διατροφικές αλλαγές, όπως η παγκόσμια υιοθέτηση μια δίαιτας χαμηλής σε κρέας ή χορτοφαγίας, θα προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ανθρώπινη υγεία ». Ο καθηγητής David Tilman, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, πρόσθεσε: "Τα βήματα που έχουμε περιγράψει, αν υιοθετηθούν μεμονωμένα, προσφέρουν μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη. Η ταυτόχρονη υιοθέτηση αυτών και άλλων λύσεων όμως, θα μπορούσε να αποτρέψει οποιαδήποτε αύξηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας.  Πρέπει να κάνουμε σοβαρές επιλογές, προτού οι γεωργικές δραστηριότητες προκαλέσουν σημαντικές και δυνητικά μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές ζημίες". Και κατέληξε στο ότι: «η έλλειψη δράσης θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της εκχέρσωσης 200 έως 1000 εκταρίων γης, τριπλασιάζοντας τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και αύξηση κατά 80% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία». 

Όροι: 
Κατηγοριες: