Στην Ορεστιάδα το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη πλεξούδα από σκόρδα

Το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες φιλοξενεί πλέον και τη Νέα Βύσσα της Ορεστιάδας αφού μια κάτοικος της περιοχής κατάφερε να πλέξει την πιο μακριά πλεξούδα σκόρδων στον κόσμο, να καταρρίψει το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ της Ουγγαρίας και να φέρει τη σημαντική αυτή διάκριση στη χώρα μας.

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

16 ώρες και 20.000 σκόρδα (πάνω από δύο τόνους) χρειάστηκε η Δήμητρα Αθανάσοβα Τζορίδου από την Νέα Βύσσα Ορεστιάδας για να πλέξει μια ενιαία πλεξούδα 612 μέτρων και 70 εκατοστών, κατακτώντας την πρώτη θέση στα ρεκόρ Γκίνες αφού ξεπέρασε το υφιστάμενο ρεκόρ των 255 μέτρων που κατείχε η Ουγγαρία.

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολη εμπειρία. Ευτυχώς τα καταφέραμε. Τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Περάσαμε το ρεκόρ Γκίνες και το προσπεράσαμε με αρκετά μέτρα», δήλωσε μετά την επίπονη προσπάθειά της η κα Τζορίδου, που παρόλο που ήταν εκείνη που έπλεξε τα σκόρδα, θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια και τη στήριξαν δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα γιορτάζει όλη η Βύσσα και πιστεύω ότι το αξίζει. Θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο, για την υποστήριξη. Τους φίλους μου, το σύλλογο, στην οικογένειά μου, το Επιμελητήριο Έβρου, το συνεταιρισμό σκορδοπαραγωγών».

Ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου δήλωσε : «Η διοίκηση του Επιμελητηρίου αποφασίσαμε στο πλαίσιο της «Alexpo 2018»να προβάλλουμε ένα προϊόν του Νομού Έβρου και αυτό είναι ένα προϊόν που ξεχωρίζει στην περιοχή μας, το σκόρδο της Ν. Βύσσας. Απευθυνθήκαμε στον αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας σκόρδου της Ν. Βύσσας και σε συνεργασία στείλαμε το έγγραφό μας στο Γκίνες. Είμαστε εδώ από τις 7 το πρωί. Η προσπάθεια ήταν στα 300 μέτρα αλλά επειδή είχαμε αρκετά σκόρδα συνεχίσαμε μέχρι να τελειώσουν όλα. Με αυτήν την προσπάθεια πλέον το σκόρδο της Ν. Βύσσας καταγράφεται παγκοσμίως και όλες οι μεγάλες αγορές θα μπορούν μέσω του διαδικτύου να το αναζητούν».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Π.Ε. Έβρου, κ. Πασχάλης Παπαδάκης, εξήρε με τη σειρά του τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προϊόντος: «Πριν τρία χρόνια, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ορεστιάδας, κάναμε ανάλυση και σύγκριση του σκόρδου Ν. Βύσσας με πέντε άλλα σκόρδα τόσο εγχώρια όσο και εξωτερικού. Διαπιστώθηκε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι τα καλύτερα, ενώ η ουσία αλισίνη που βοηθάει σε πάρα πολλές ασθένειες, είναι πολύ περισσότερη σε ποσότητα και ποιότητα σ' αυτό το σκόρδο, που θα έπρεπε ήδη να είναι Π.Ο.Π.».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της έκθεσης «Alexpo 2018» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα 20.000 σκόρδα, που αντιστοιχούν σε καλλιέργεια περίπου δύο στρεμμάτων, μοιράστηκαν στους επισκέπτες της έκθεσης.

Φωτεινή Πουρνάρα

Φωτογραφία: agrosimvoulos.gr

Όροι: 
Κατηγοριες: