Απόβλητα μπανάνας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ενεργειακές ανάγκες του Ισημερινού καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα και η χώρα βρίσκεται σήμερα σε μια φάση αναμόρφωσης του ενεργειακού τομέα, με τη χρηματοδότηση της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης. Μελέτη έδειξε ότι η ενέργεια από τις μπανάνες θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη επιλογή για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας.

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Η επεξεργασία αποβλήτων από την παραγωγή μπανάνας θα μπορούσε να καλύψει περισσότερο από το 50% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες περιοχές του Ισημερινού, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και ευπάθειας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης εξέτασε την περιοχή της λατινοαμερικάνικης χώρας με την υψηλότερη παραγωγή μπανάνας και έδειξε ότι μπορεί να καλυφθεί έως και το 55% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, αν τα προϊόντα αποβλήτων, όπως μίσχοι, φύλλα και φρούτα που δεν είναι κατάλληλα για πώληση, υποβληθούν σε επεξεργασία από μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Πέρα από αυτό, ο Ισημερινός θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 10% των αναγκών βιοαιθανόλης της χώρας χρησιμοποιώντας απόβλητα μπανάνας. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στην περιοχή του Ελ Όρο, όπου είναι συγκεντρωμένη πάνω από το 25% της παραγωγής μπανάνας του Ισημερινού. Με 550.000 στρέμματα γης να χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της μπανάνας, ο Ισημερινός αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα μπανάνας στον κόσμο, υπεύθυνο για το 29% της παγκόσμιας αγοράς. Η χώρα όμως διαθέτει περιορισμένες υποδομές για το χειρισμό των μεγάλων ποσοτήτων γεωργικών αποβλήτων από την παραγωγή μπανάνας. Στην περιοχή Ελ Όρο, μόλις δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν αρκετές για να εξυπηρετήσουν τους αγρότες της περιοχής, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθούν τα απόβλητα για περισσότερο από 20 χιλιόμετρα. Οι δύο μονάδες θα επεξεργάζονται 190.102 τόνους μπανανών που έχουν απορριφθεί και 198.602 τόνους μη βρώσιμης βιομάζας ανά έτος, παράγοντας 19 εκατομμύρια λίτρα βιοαιθανόλης και παρέχοντας έως και 18 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η έρευνα.

Για κάθε τόνο εμπορεύσιμων φρούτων, παράγονται περίπου δύο τόνοι μη βρώσιμης βιομάζας. Επιπλέον, μεταξύ 8% και 20% των φρούτων απορρίπτονται, καθώς δεν ανταποκρίνονται στα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας. Τα φρούτα αυτά μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως τροφή ζώων. Η μη βρώσιμη βιομάζα συνήθως αφήνεται να σαπίσει στα χωράφια ή σε χωματερές. 

Όροι: 
Κατηγοριες: