H γεύση συνδέεται με τον πόνο

Άλλη μια ανακάλυψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, δείχνει ότι τα σήματα της γεύσης και του πόνου φθάνουν μαζί στον εγκέφαλο και χρησιμοποιούν το ίδιο κύκλωμα.

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο του σώματος στο οποίο συνδέονται όλα τα αισθητήρια όργανα. Ελέγχει όλες τις αισθήσεις του σώματος, κάτι που επιτρέπει στον άνθρωπο να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος συνδέεται με τους γευστικούς κάλυκες στο στόμα και τους υποδοχείς του πόνου σε όλο το σώμα.

Διαβάστε: 
Το πράσινο τσάι βελτιώνει την λειτουργικότητα του εγκεφάλου

Ωστόσο, εντελώς απροσδόκητα, μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Oklahoma από ομάδα νευροεπιστημόνων, έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει πραγματικά μια σχέση μεταξύ της γεύσης και του πόνου στο σώμα. Η παρατήρηση αυτή περιέλαβε μια ανακάλυψη ενός μονοπατιού που συνδέει και τις δύο αισθήσεις. Ο πόνος σε αυτό το θέμα εμπίπτει στη θερμοκρασία που έχουν τα τρόφιμα. Η αντίδραση του εγκεφάλου έχει δείξει ότι τα κυκλώματα στον εγκέφαλο που χρησιμοποιούνται για να αντιδράσουν με τους κάλυκες της γεύσης, είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τη λήψη του πόνου. Η ανακάλυψη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Neuroscience, αποτέλεσε μια τεράστια πρωτοποριακή παρατήρηση που προκάλεσε τρομερό ενδιαφέρον στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Η ομάδα των ερευνητών πήρε επιχορήγηση 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στης Αμερικής για περαιτέρω ανάπτυξη της μελέτης.

Ο Dr. Christian Lemon, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε ότι "Αρχικά επιδιώξαμε να εξετάσουμε πώς λειτουργεί η αίσθηση της γεύσης με τη θερμική αίσθηση σε αυτή την έρευνα, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς η γεύση συνδέεται με τις διατροφικές προτιμήσεις, την υγεία και την ευεξία. Η γεύση συνδέεται επίσης στενά με το συναίσθημα και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις διαφορετικές γεύσεις είναι κάτι σημαντικό σε πολλά επίπεδα”.

Η αίσθηση της γεύσης είναι ένας περίπλοκος αισθητήρας και ανιχνευτής θρεπτικών ουσιών που έχει πολλές συνέπειες για το πώς το νευρικό σύστημα καθοδηγεί τις διατροφικές μας προτιμήσεις και συμπεριφορές και, ενδεχομένως, την αντίδραση στον πόνο. Οι νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Oklahoma ανακάλυψαν ότι η γεύση και ο πόνος συνεργάζονται στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου και έχουν το ίδιο κύκλωμα. Ξεκίνησαν αρχικά να εξετάσουν πώς η αίσθηση της γεύσης διασταυρώνεται με τη θερμική αίσθηση. Η διασταύρωση που αναλύφθηκε ανοίγει την πιθανότητα τα μηνύματα γεύσης να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο.

Θεωρείται ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της και ανακαλύφθηκε τυχαία. Ήταν γνωστό όμως ότι η γεύση και τα συναισθήματα διασταυρώνονται. Για να κατανοήσουν πώς η γεύση και οι θερμικές αισθήσεις μπορεί να συγκλίνουν με τον πόνο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική μοριακής βιολογίας και φυσιολογίας και κατέληξαν στο ότι : «Αυτή η διασταύρωση μπορεί να υποστηρίζει μια προστατευτική λειτουργία και ανοίγει την πιθανότητα τα μηνύματα της γεύσης να μπορούν να αλλάξουν το πώς μεταδίδονται τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: