Μήπως φταίει η σκόνη στο σπίτι μας που παχαίνουμε;

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν μια «βρώμικη» αλήθεια που υποδηλώνει ότι η σκόνη του σπιτιού μας μπορεί να μας κάνει να κερδίζουμε βάρος, οπότε σηκώστε τα μανίκια, βάλτε τα γάντια και κάντε ένα καλό γενικό καθάρισμα και ίσως η περιφέρειά σας να σας ευγνωμονεί!

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, επιστήμονες στις Η.Π.Α. διαπίστωσαν ότι οι χημικές ουσίες που βρέθηκαν στη σκόνη μέσα στα σπίτια, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν παχυσαρκία! Τα τελευταία χρόνια, ερευνητές και ειδικοί σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές. Πρόκειται για μια κατηγορία ουσιών που μπορούν να παρεμποδίσουν τη λειτουργία του ενδοκρινικού ή ορμονικού συστήματος. Τέτοιες ουσίες εντοπίζονται μερικές φορές στα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, ακόμη και σε αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πολλά πλαστικά, για παράδειγμα, περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία. Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτές οι χημικές ουσίες αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς μελέτες τις έχουν συνδέσει με προβλήματα γονιμότητας, ηπατοπάθειες, καρκίνο και παιδική παχυσαρκία.

Πρόσφατα, μια μελέτη με επικεφαλής τον Christopher Kassotis, Ph.D., από το Duke University's Nicholas School of the Environment, στο Durham , κατέγραψε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η οικιακή σκόνη μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Γιατί; Επειδή αυτή η σκόνη μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές. Ο Kassotis παρουσίασε τα ευρήματα αυτά στο ENDO 2019, την ετήσια συνάντηση του Endocrine Society, στη Νέα Ορλεάνη. "Αυτή είναι μια από τις πρώτες έρευνες που διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ της έκθεσης σε χημικά μείγματα που υπάρχουν στο εσωτερικό περιβάλλον και της μεταβολικής υγείας των παιδιών που ζουν σε αυτά τα σπίτια", τονίζει ο Kassotis. Η επιστημονική ομάδα συνέλεξε δείγματα οικιακής σκόνης από 194 σπίτια στην κεντρική Βόρεια Καρολίνα, με σκοπό να μελετήσουν την επίδραση των χημικών συστατικών της σκόνης στη μεταβολική υγεία των κατοίκων.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές εξήγαγαν αρχικά τις χημικές ουσίες από τα δείγματα της σκόνης. Στη συνέχεια, εξέτασαν τα αποτελέσματα των ουσιών in vitro, συγκεκριμένα προσπαθώντας να ανακαλύψουν εάν τα χημικά μείγματα θα προκαλούσαν την ανάπτυξη λιποκυττάρων. Όπως δήλωσαν, ακόμη και πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών στα δείγματα σκόνης πράγματι προώθησαν την ανάπτυξη των προδρόμων λιποκυττάρων (από τα οποία αναπτύσσονται τα ενήλικα λιπώδη κύτταρα) και, κατά συνέπεια, την ανάπτυξη των λιπωδών κυττάρων.

Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), τα παιδιά κατά πάσα πιθανότητα καταναλώνουν μεταξύ 60 και 100 χιλιοστόγραμμα σκόνης και χώματος την ημέρα. "Βρήκαμε ότι τα δύο τρίτα των χημικών ουσιών της σκόνης ήταν ικανά να προάγουν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων και τα μισά μπορούσαν να προωθήσουν τον πολλαπλασιασμό των πρόδρομων λιποκυττάρων στα 100 μικρογραμμάρια, ή περίπου 1.000 φορές χαμηλότερα από αυτά που καταναλώνουν καθημερινά τα παιδιά", σημειώνει ο Kassotis.

Συνολικά, οι ερευνητές προσδιόρισαν την παρουσία πάνω από 100 διαφορετικών χημικών ουσιών σε δείγματα οικιακής σκόνης και περίπου 70 από αυτές παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Περίπου 40 από τις χημικές ουσίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πρόδρομων λιποκυττάρων. Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι πολλά από τα χημικά που προκάλεσαν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων ήταν παρόντα σε αυξημένα επίπεδα στα δείγματα σκόνης που συλλέχθηκαν από σπίτια στα οποία κατοικούσαν παιδιά που ήταν είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα.

Φωτεινή Πουρνάρα
Πηγή: endodaily.org

Όροι: 
Κατηγοριες: