Ένα βήμα πιο κοντά στο χάπι κατά της παχυσαρκίας;

Η πιο δύσκολη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από εμάς όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος είναι ο αγώνας για να μείνουμε πιστοί σε μια πιο υγιεινή δίαιτα αλλά και να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας. Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο με τον οποίον, ίσως στο μέλλον, να μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε χωρίς να παίρνουμε κιλά.

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019

Παρόλο που ακούγεται πολύ καλό για να είναι αλήθεια, ένα χάπι που θεραπεύει την παχυσαρκία χωρίς να απαιτείται δραστική αλλαγή της διατροφής ή άσκηση μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο σύντομο μέλλον, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων. Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ΕMBO Reports οι ερευνητές του Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Texas και του Flinders University στην Αυστραλία, διαπίστωσαν ότι το γονίδιο που είναι γνωστό ως ρυθμιστής της καλσινευρίνης 1 (RCAN1), δρα ως αναστολέας ανατροφοδότησης για κάθε είδους μεταβολικές διεργασίες και για την παραγωγή θερμότητας από το σώμα. Αφού απενεργοποίησαν αυτό το γονίδιο από τα εργαστηριακά ποντίκια, ανακάλυψαν ότι τα τρωκτικά έγιναν περιέργως ανθεκτικά στην αύξηση του σωματικού βάρους που προκαλείται από την υπερκατανάλωση τροφής. Στην πραγματικότητα, ο μεταβολισμός τους αυξήθηκε κατακόρυφα, επιτρέποντάς τους να "καίνε" περισσότερες θερμίδες. «Εξετάσαμε μια ποικιλία από διαφορετικές δίαιτες με διάφορες χρονικές περιόδους από οκτώ εβδομάδες μέχρι έξι μήνες και σε κάθε περίπτωση είδαμε βελτιώσεις στην υγεία αν απουσίαζε το γονίδιο RCAN1», δήλωσε ο Damien Keating, καθηγητής του Πανεπιστημίου Flinders που ηγήθηκε της μελέτης.

Το πείραμα έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια. Παρ 'όλα αυτά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν μια νέα φαρμακευτική θεραπεία για ανθρώπους με παχυσαρκία ή μεταβολικές παθήσεις. Η παχυσαρκία είναι μια σημαντική παγκόσμια επιδημία που εκτιμάται ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 6 έως 20 χρόνια και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, σημειώνουν οι συγγραφείς της νέας αυτής έρευνας. Η ρύθμιση του μεταβολισμού σε ολόκληρο τον οργανισμό συνεπάγεται την ενσωμάτωση πολλαπλών οργανικών συστημάτων και κάτω από τη διατάραξη αυτής της ομοιοστατικής ισορροπίας υποβόσκει η αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας, της μεταβολικής νόσου και των συνοδών νοσημάτων, εξήγησαν οι ερευνητές. "Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να χάσουν βάρος ή ακόμα και να το ελέγξουν για διάφορους λόγους. Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός χαπιού που θα στοχεύει στη λειτουργία του RCAN1 και θα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματι τη διαφορά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας", δήλωσε ο Keating. "Έχουμε ήδη αναπτύξει μια σειρά φαρμάκων που στοχεύουν στην πρωτεΐνη που παράγει αυτό το γονίδιο και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία δοκιμής τους για να διαπιστώσουμε εάν αναστέλλουν το RCAN1 και αν θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν πιθανά νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας", πρόσθεσε.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει δύο είδη λίπους: το λευκό και το καφέ. Το λευκό που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ενέργειας είναι όλα αυτά που φαντάζεστε όταν ακούτε τη λέξη λίπος. Τα καφέ λιπαρά κύτταρα, είναι γεμάτα με μιτοχόνδρια, καίνε ενέργεια και παράγουν θερμότητα. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την τάση να χάνει τις μικρές αποθήκες του καφέ λίπους καθώς γερνάει και τα παχύσαρκα ή διαβητικά άτομα έχουνακόμη λιγότερο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απενεργοποίηση του RCAN1 μπορεί να βοηθήσει να μετατραπεί το λευκό λίπος σε καφέ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης μας, τα φάρμακα που αναπτύσσουμε με στόχο το RCAN1 θα καίνε περισσότερες θερμίδες ενώ ο οργανισμός θα βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός θα αποθηκεύει λιγότερο λίπος χωρίς το άτομο να πρέπει να μειώσει την κατανάλωση τροφής ή να ασκείται περισσότερο, εξήγησε ο καθηγητής Keating.

Φυσικά, ακόμα κι αν τα ευρήματα αυτά συμπέσουν με μελέτες και σε ανθρώπους, μια ισορροπημένη διατροφή θα είναι πάντα αναγκαία για μια συνολική και ευρύτερη υγεία. Ωστόσο, για άτομα με χρόνια παχυσαρκία ή μεταβολικές καταστάσεις, το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: news.flinders.edu.au

Όροι: 
Κατηγοριες: